Somaliër gaat volledig door ’t lint

Als de drank is in M., dan gaat 't fout.
Foto: pixabay.com

Mohamed M. (50) gaat eind vorig jaar volledig door het lint in de Alkmaarse wijk Hoefplan. Het levert hem bij de politierechter een werkstraf van 80 uur op. Daarnaast moet de Somaliër een vrouw, die hij een gebroken enkel en een blijvend angstgevoel bezorgt, 1158 euro schadevergoeding betalen.

Al negen jaar is M. in Nederland, waarvan achttien maanden in Alkmaar. De Afrikaan heeft een kleine uitkering en, ook tot verbazing van de rechter, ondanks een flink drankgebruik geen strafblad. Tot 19 december 2014 aanbreekt. Met een woeste blik dendert hij de Vomar in winkelcentrum De Hoef binnen.

Zonder aanleiding duwt hij een oudere vrouw omver. Ze valt, haar enkel klapt dubbel. In het ziekenhuis blijkt het gewricht gebroken.  Volledig herstel laat ook vandaag de dag op zich wachten. Ze heeft aan de zware mishandeling wel de rotste kerst van haar leven overgehouden. Haar treinreisje naar haar dochter kan ze door het ongemak niet maken, koken kan de alleenstaande Alkmaar zo niet. Sinds ‘die malloot’ haar een dreun heeft gegeven, is zij bang om de straat op te gaan.

Geel

De dader rent die decemberdag zonder om te kijken naar de slijterij van de supermarkt, pikt een fles whiskey en smeert ‘m richting Willem Kalfstraat. Daar aangekomen is de fles half leeg. Hij trapt er deuken in drie auto’s. Een daarvan is geel, en, zoals hij later tegen de politie zegt: ‘Ik houd niet van geel’. Schreeuwend en dansend op de motorkap van een andere wagen, zet hij de buurt op de kop. Een voorbijgangster die niet in de smaak valt bij de wildeman, wordt op de schouder en in het haar gespuugd.

De politie heeft grote moeite hem te arresteren. Medewerkers van de Vomar, die aangifte willen doen van de diefstal, helpen om M. tegen de grond te werken. Bij de politie vertelt-ie een verward verhaal over dat hij heeft gehandeld in opdracht van God. Na twee dagen staat hij weer buiten de cel. Hij blijkt hardleers. Op 28 januari jat hij bij de C1000 rijst, vlees en jus voor welgeteld 14,91 euro. Weer opgepakt. Verklaring: ‘Ik heb geen geld.’

De rechtszitting laat hij aan zich voorbij gaan. Niemand weet waar hij is. De rechter vindt dat jammer, ‘want zo weten we niet wat hem heeft gedreven tot dit enorme wangedrag.’ De alcohol krijgt de schuld. De eis van de officier van justitie wordt geheel overgenomen.

 

Reacties

Cookieinstellingen