Spoorbuurt wil geen overlast ‘illegalen’

Spoorbuurt: veel illegaal gesplitst.
Foto: eigen foto

De illegale splitsing van ongeveer 70 woningen in de Spoortbuurt leidt daar tot overlast. De komende weken gaat de gemeente inpandig controleren op niet geregistreerde nieuwe bewoners. Dat kan leiden tot handhaving of tot legalisering.

Vaak is een woning niet helemaal perfect te splitsen en moeten er gebruiksafspraken (erfdienstbaarheden) worden gemaakt, bijvoorbeeld over een voetpad, brandgang of gezamenlijke toegang. Zeker bij illegale splitsing, waarbij financieel gewin voorop staat, gebeurt dat nog veel minder.

Dat merken de bewoners van de Spoorbuurt al geruime tijd. Uit een eerdere inventarisatie blijkt dat 70 woningen in de wijk mogelijk illegaal zijn gesplitst. De nieuwe bewoners van de illegaal gesplitste woningen zorgen voor lawaai, rondslingerend huisvuil, fietsen die kriskras zijn gestald  en bijvoorbeeld op vergunninghoudersplaatsen geparkeerde auto’s.

In goed overleg met onder meer wijkvereniging Op de Rails heeft de gemeente Alkmaar daarom besloten tot inpandige controle. Deze week ontvangen de eigenaren en bewoners van de 70 woningen een brief van de gemeente. Het kan zijn dat gesplitste woningen gelegaliseerd worden en iedereen kan blijven wonen. Hierbij staat de brandveiligheid voorop. Is die niet te regelen, dan volgt een handhavingstraject, met dwangsommen en ontruiming als resultaat.

Snaarmanslaan: controleurs komen er aan.
Snaarmanslaan: controleurs komen er aan.

Reacties

Cookieinstellingen