Een nieuwe column van burn-outcounseler Mariëlle Beentjes over hoe je je happy kunt blijven voelen in de donkere wintermaanden waarin de kans op burn-out overal op de loer ligt.
Meer kans op burn-out in de wintermaanden? Zo blijf jij je happy voelen! (door: Mariëlle Beentjes)
Hij staat weer voor de deur: de lange, koude, donkere winter… Dit kan voor mensen een pittig seizoen zijn: de dagen worden korter, we komen minder buiten, we spreken minder vaak af met anderen, we voelen de feestdagendruk wanneer het gezellig ‘moet’ zijn of we hebben andere zorgen. Nu corona waarschijnlijk op de achtergrond blijft, staan ons de volgende uitdagingen alweer te wachten. Wat doen we met de hoogoplopende inflatie? Kunnen we de rekeningen blijven betalen? Welke verrassingen heeft deze winter nog meer? Deze omstandigheden hebben een aardige invloed op je stresslevel!
Ik verbaas me er dan ook niet over dat NU.NL vorige maand meldde dat 43% van de bevolking zich enigszins of zelfs zeer eenzaam voelt . En ook dat steeds meer mensen zich ziek melden omdat ze er mentaal doorheen zitten .
Dit gaat me als burn-outcounseler natuurlijk wel aan het hart. Hoe help je jezelf nou als zorgen, angst en stress je achtervolgen? Waardoor je opziet tegen deze, eigenlijk heel gezellige wintermaanden?
Meer grip door echt te voelen
Je mag zorgen hebben. Dat is heel normaal. Je mag best piekeren over een rottige situatie, je hoeft dat gevoel niet weg te cijferen. Leer jezelf en je emoties juist goed kennen door te leren voelen. ‘Dit is wat er nu gebeurd. Ik word daar bang van.’ Of verdrietig. Of boos. Als je je gedachten en emoties echt op gevoelsniveau onderzoekt, kun je positiever naar de situatie kijken. Als je stilstaat bij je gevoel, en je angst of zorgen echt doorvoelt, krijg je er meer grip op. Je kunt de triggers verwerken en begrijpt jezelf beter. Je kunt uitvinden wat je nodig hebt. Ga met je aandacht naar je lijf, voel waar je gevoel ‘vastzit’ (bijvoorbeeld in je rug, nek of billen) en luister naar dat innerlijke stemmetje, naar je hart. Is dit echt jouw sombere gevoel (of alleen dat van die paar geïnterviewde mensen op tv om kijkers te trekken)? Zijn je zorgen terecht? Heb je ergens echt last van of ben je alleen bang om er last van te krijgen? Hoe realistisch zijn die donkere gedachten? Gaan die zeker weten werkelijkheid worden? Door ergens bewuste aandacht aan te geven, krijg je ook vaak nieuwe ideeën en inzichten om problemen op te lossen of om je angsten aan te pakken.
Maak het kleiner
Je kunt soms letterlijk je zorgen van je afslaan tegen een bokszak of je frustraties eruit schreeuwen in het bos of onder de douche. Of troost jezelf met een klein ritueel als een kaarsje aansteken, mooie muziek luisteren of er met een vriend of vriendin over praten. Je zult hierdoor merken dat je negatieve gevoel kleiner wordt, dat het echt van jou wordt en dat het niet meer zo bedreigend groot en ongrijpbaar voelt. Maak je dus alleen druk om dingen waar je echt invloed op hebt en doe daar dan iets mee.
Blijf weg van negativiteit
Als je genoeg aandacht hebt besteed aan die zware gevoelens, kun je jezelf erin trainen om positief te blijven. Om niet mee te gaan in die negatieve spiraal om je heen. Soms moet je hiervoor zelfs afscheid nemen van bepaalde negatieve mensen in je leven omdat ze je niet meer ‘dienen’. Want ondanks de maatschappelijk moeilijke tijden mag jij je alsnog gewoon goed en gelukkig voelen. Echt. Gun dat jezelf. Ik laat sinds mijn burn-out negativiteit minder of niet toe. Ik kies er actief voor om daar van weg te blijven, door zelfs uit negatieve situaties een positieve les te trekken om het te accepteren en weer door te kunnen. Daarom luister ik altijd goed naar mijn lijf. Als ik merk dat ik ongewoon moe ben of pijntjes krijg, gun ik mezelf een rustperiode, zonder me daarover bezwaard te voelen. Je kunt nu eenmaal niet altijd in standje doorgaan functioneren.
Leven met een masker op
Genoeg mensen negeren hun gevoel van angst, zorgen of pijn. Ze parkeren het en gaan weer over tot de orde van de dag. Ze nemen hun vlucht in alcohol, sigaretten of zelfs drugs. Ze verdringen het. En daarmee verdringen ze eigenlijk zichzelf. Dat is zo jammer. Ze gaan aan hun leven voorbij. Die mensen hebben vaak een masker op. Ze doen blij maar zijn het niet. Ik ben sensitief, ik prik daar zo doorheen. En het geeft ook helemaal niet als je zo leeft, alleen houd je dit niet lang vol. Ook die mensen krijgen vanzelf het ‘zo kan het niet langer’-moment. Vaak hebben ze dan behoorlijk ernstige lichamelijke klachten. Ik weet dat iemand vanzelf contact met me opneemt als hij of zij eraan toe is. En dan verwelkom ik diegene met open armen. Want het leven, jóúw leven, is veel te kostbaar om met stress en burn-outklachten te blijven doorlopen.
Dus onthoud: je hebt altijd een keuze hoe jij je wil voelen !