Voor Hollanders die weleens wat stoom willen afblazen en rust willen er’varen’

De redactie van Nieuws.nl maakt naast het verzamelen van lokaal nieuws ook nu en dan een toeristisch uitstapje. Dit keer zette Charles Duijff koers richting Hoorn en Enkhuizen en kwam tot de conclusie dat je niet ver hoeft te reizen voor een unieke toeristische ervaring.

Tekst, foto’s en film Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroten)

Woon je in Kennemerland, de IJmond, of hogerop in Noord Holland, ’t maakt niet uit. We hebben het allemaal druk druk druk. Tijd om eens wat ‘druk’ van de ketel te halen en een beetje stoom af te blazen. U kunt allemaal proeven van de prachtige natuur in uw omgeving. De familie Eik wandelt het liefst in het bos, terwijl het echtpaar Waterland liever in de boot wordt genomen. Ontspanning hebben we allemaal nodig op zijn tijd…

Ik weet het lezers, je mag geen appels met peren vergelijken. Dat doe ik danook niet….alhoewel….Geen toeval hoor, die appels en peren. Ik fotografeerde ze vanuit de stoomtram Hoorn-Medemblik. Ik won daarvoor een aantal kaarten in een Nederlandse loterij. Na aankomst in Medemblik wachtte de boot naar Enkhuizen op ons. In Enkhuizen heb ik enkele prachtige plaatjes voor u gemaakt. Bent u er klaar voor? Dan gaan we nu stoom afblazen! Ga mee naar binnen en we gaan er voor….In het filmpje beleeft u het natuurlijk ‘live’. Daar staat hij dan, de trotse locomotief…. In de knusse coupé worden de laatste instructies gegeven. Waar de conducteur een steekje liet vallen werd hij bijgestaan door een jeugdige collegaWanneer je trek had konden poffertjes worden besteld. Ook kwam koffie en frisdrank voorbijTussen de diverse wagons waren kleine buiten-balkons en was het mogelijk te fotograferen en filmen. De aardappelen heb ik net gemist….In het filmpje toont de machinist de ketel aan de binnenzijde Omstreeks 12.00 uur, dus na een reisje van 1 uur en twintig minuten kwamen we aan in Medemblik. Daar even de lunch gebruikt.Vervolgens inschepen. De ‘Friesland’ zou ons naar Enkhuizen brengen. Van de reder vernam ik dat Sinterklaas deze boot op 18 november heeft gehuurd voor aankomst in de regio…..Aaijaai SchipperHet is nog best even varen van Medemblik naar Enkhuizen. We vertrokken om 13.20 uur en rond 14.30 uur kwam Enkhuizen in zicht…  De Nederlandse spoorwegen zouden ons aan het eind van de middag terugbrengen naar Hoorn Eerst Enkhuizen verkennen. Wat mij betreft is het een aanrader. Niet alleen het havengebied is de moeite waard, maar zeker ook de binnenstad is BAR gezellig !Geniet mee van de mooiste stekkies in Enkhuizen Sommige gevels staan behoorlijk uit het lood….. De mooie Galerie de Sleutel en cadeaushop MOA in de Westerstraat Gevels in de avondzon Gaat u even mee het Van Loosenpark in?  Wie is de mol….eh ik bedoel wie is de Kat?Enkhuizen…ik kom er zeker terug! Dan nu de trein naar Hoorn….O jee, de zon gaat al onder…. Deel dit artikel met uw familie en kennissen….kunnen die ook even stoom afblazen….

Reacties

Cookieinstellingen