Het Pioppi-dieet: zoveelste hype of dé oplossing?

Foto: Pixabay

Iedere week publiceert Nieuws.nl een column van een ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde. Vandaag laat gewichtsconsulent Silvia Heijmans haar licht schijnen over het Pioppi-dieet.

(foto: Florens van der Put)

Het zal bijna niemand zijn ontgaan: het Pioppi-dieet. Maar wat is het nu en werkt het ook? Mocht je geen zin hebben om het hele stuk te lezen, dan kan ik vast verklappen dat het inderdaad werkt.

Wat is het Pioppi-dieet nu precies? Eerst wat achtergrondinformatie. Pioppi is een dorpje in Zuid-Italië waar mensen een hoge levensverwachting hebben. Mensen in Pioppi eten over het algemeen wat er in het seizoen beschikbaar is. Men verbouwt dit meestal zelf omdat er geen supermarkt in Pioppi schijnt te zijn. Er wordt daarom ook bijna geen bewerkt voedsel gegeten. Ook snelle koolhydraten, zoals koekjes en witte rijst, staan niet op het menu. Het brood wordt zelf gebakken en de pasta zelf gemaakt.

Het Pioppi-dieet is “bedacht” door dr. Maseem Malhotra die hier samen met Donal O’Neill een boek over heeft geschreven.

Weinig koolhydraten en veel vetten
Dit dieet is gebaseerd op het eten van weinig koolhydraten en veel vetten. Klinkt het bekend? Dat zou heel goed kunnen. Dit dieet is namelijk niet bepaald nieuw. Het lijkt een beetje op een mediterraans voedingspatroon, maar dan net even anders. Voorbeelden van andere dieten die uitgaan van dit principe zijn het Atkins dieet en Grip op Koolhydraten. Daarnaast zijn er op het internet talloze mensen te vinden die koolhydraatarm eten aanraden om af te kunnen vallen.

Het voedingsadvies uit dit dieet komt eigenlijk niet overeen met wat de mensen in Pioppi daadwerkelijk eten. Er worden namelijk wel degelijk koolhydraten gegeten, zoals bijvoorbeeld het eerder genoemde brood en pasta.

(foto: Pixabay)

24 uur vasten
Aan het Pioppi-dieet zijn, behalve het voedingsadvies, nog een aantal op dit moment populaire maatregelen toegevoegd. Het dieet bepaalt dat er elke week een keer 24 uur achter elkaar gevast moet worden. Dit is een vorm van intermittent fasting (afwisselend vasten). HIT (high intensity training) komt aan bod en het dieet wordt geen dieet genoemd, maar een lifestyleplan. Er wordt dus ook advies over leefstijl gegeven. Dit gaat bijvoorbeeld over voldoende slaap en beweging en weinig stress. Al met al is het een combinatie van allemaal zaken die op dit moment veel aandacht krijgen.

Gezond of juist niet?
Maar is dit dieet nu goed en gezond of kan je het maar beter niet doen? De meningen zijn verdeeld.

Het Voedingscentrum is niet enthousiast. Een deel van het voedingsadvies komt namelijk niet overeen met de Schijf van Vijf. Er wordt bijvoorbeeld wijn aangeraden. Uit onderzoek blijkt dat alcohol onder andere de kans op borst- en darmkanker verhoogd. Het voedingspatroon bevat te veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten worden in verband gebracht met verhoogd LDL cholesterol en met hart- en vaatziekten.

Het diabetesfonds verwijst op de website naar een uitspraak van hoogleraar diabetologie Hanno Pijl. Hij vindt het Voedingscentrum te negatief omdat hun adviezen bedoeld zijn voor gezonde mensen. Koolhydraatarm eten hoeft niet slecht te zijn en is zelfs de norm bij de behandeling van mensen met diabetes type 2.

Persoonlijk begrijp ik heel goed waarom het dieet zo populair is. Het haakt in op bestaande trends: koolhydraatarm, intermittent fasting, HIT en het veranderen van leefstijl. Bijna iedereen kent wel iemand die goede resultaten heeft geboekt met een van deze onderdelen, dus “een combinatie daarvan moet wel goed zijn!”. Ik denk ook dat dit best zo is. Het moet alleen wel bij jou en jouw gezin passen. En is realistisch dat je de rest van je leven leeft alsof je in een klein dorpje zonder supermarkt en stress leeft?

Conclusie: zoals met elk dieet kun je ook met het Pioppi-dieet afvallen. Zolang je maar minder calorieën eet dan je nodig hebt, én het ook daadwerkelijk doet. Het dieet heeft een aantal zeer zinnige adviezen die iedereen die op zijn/haar gezondheid wil letten kan toepassen:

  • eet drie keer per dag en snack niet tussendoor;
  • eet zo veel mogelijk onbewerkte voeding;
  • gebruik olijfolie en eet regelmatig kleine porties noten en zaden, (hierin zitten gezonde, onverzadigde, vetten);
  • pas je levensstijl aan en zorg voor voldoende slaap en beweging en beperk stress

Zoals bij elk dieet geldt ook bij dit dieet: heb je gezondheidsproblemen en wil je het dieet gaan volgen? Bespreek dit dan eerst met je dokter.

Wil je meer weten over mij of mijn praktijk? Kijk dan op www.yourweight.nl of stuur een e-mail naar [email protected]

Cookieinstellingen