Jasper Ockeloen ongenaakbaar tijdens Subaru Beach Battle

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zondag 25 november heeft mountainbiker Jasper Ockeloen  de 5e editie van de Subaru Beach Battle op zijn naam geschreven. Daarmee maakte de regerend Europees Kampioen Mountainbiken zijn favorietenrol dubbel en dwars waar.

Ruim anderhalve maand eerder had Ockeloen al zijn visitekaartje afgegeven toen hij op 4 september de Summer Edition van de Beach Battle op zijn naam schreef, dat na een spannende race waarin hij pas op het laatste moment afrekende met Robbie Gevers,  Bram Rood en Wim Botman.

Bram Rood
Dit keer was het opnieuw Bram Rood die drie ronden lang in het wiel bleef van Ockeloen. Laatstgenoemde liet echter niets aan het toeval over en demarreerde op het moment dat de bel voor de laatste ronde klonk, waarna hij onbedreigd naar de overwinning soleerde over het grijze strand van de IJmondse kustplaats. Met de overwinning doorbreekt Jasper Ockeloen de overwinningenreeks van Lars Boom die de edities van 2016 en 2017 op zijn naam schreef. Lars Boom zou aanvankelijk ook aan de start verschijnen maar meldde zich op het laatste moment af, waardoor een confrontatie tussen de twee mountainbike-giganten zoals in 2017 nu uitbleef. Toen pakte Lars Boom de overwinning na ‘ketting-pech’ voor Ockeloen.Jasper Ockeloen finishte in Wijk aan Zee uiteindelijk in een tijd van 1 uur 13 minuten en 1 seconde. Bram Rood finishte 32 seconden later, en 3 minuten en 4 seconden na de winnaar kwam Rick van Breda als derde over de streep. Bij de dames was het Tessa Neefjes die de overwinning opeiste in een tijd van 1.24.39Recreanten
In totaal verschenen gisteren zo’n 600 deelnemers aan de start van de Subaru Beach Battle verdeeld over twee races, een voor de recreanten en een voor de licentiehouders, ieder voor hun eigen afstand: 28 kilometer (3,5 ronde van ca. 8 kilometer voor recreanten) en 36 kilometer (4,5 ronde voor de licentiehouders) kilometer.Voorafgaand aan de toppers was het ’s morgens eerst de beurt aan de recreanten die om 10.30 uur vanaf de Dorpsweide werden ‘weggeschoten’. Een deelnemersveld van rond de 400 mannen en vrouwen, die dit keer niet alleen het strand moesten trotseren, maar (anders dan vorig jaar) nu ook de Noordpier op hun weg tegenkwamen. Voordeel van de Noordpier was in ieder geval dat de mountainbikers even wat harde grond onder de wielen kregen. Hoe anders was dat bij de passages voor de SunSeaBar waar de renners zich door het hoge mulle zand moesten worstelen, waarbij iedere kilo lichaamsgewicht de fietsbanden dieper in het zand liet wegzakken.Wim Verdonk winnaar, Sander Lormans sneller
Toch wisten ook het overgrote merendeel van de recreanten hun 3,5 ronde te volbrengen binnen de door de organisatie gestelde limiet van 2 uur. Snelste heer bij de recreanten was Wim Verdonk met een eindtijd van 0.59.45, op drie seconden gevolgd door Kenny Geluykens. Ron Boendermaker eindigde als derde in 1 uur en 39 seconden. Saillant detail is dat Wim Verdonk weliswaar winnaar werd bij de recreanten maar toch op de meet Sander Lormans voor moest laten gaan. Sander Lormans kwam weliswaar zeven seconden eerder binnen van Wim Verdonk, maar telde niet mee voor het individuele klassement omdat hij deelnam met het (winnende) bedrijventeam CoNet Beachteam.Bij de dames ging de overwinning naar Janneke de Wit die met een eindtijd van 1.07.40 Diana Ligthart en Ines Klok respectievelijk 19 en 40 seconden achter zich liet.Warming up voor Egmond-Pier-Egmond
Voor opnieuw een mountainbikerace op het strand van Wijk aan Zee hoeft niet lang te worden gewacht. De Subaru Beach Battle is de laatste 5 jaar al steeds een soort van warming up voor de Egmond-Pier-Egmond die dit keer op zaterdag 12 januari 2019 zal worden verreden met als een van de zware hoogtepunten de passage van Wijk aan Zee. De kans dat we Jasper Ockeloen dan opnieuw in een hoofdrol terugzien is levensgroot, gezien hij afgelopen jaar ook deze race op zijn naam schreef.

Laurens van Dam (voor de laatste keer in het Sunweb-shirt) dollend met Erik Dekker voor de start van de Subaru Beach Battle.

Foto impressie
Hieronder een uitgebreide foto-impressie van zowel de recreanten als de licentiehouders (klik op de foto voor een grotere downloadbare versie.

Reacties

Cookieinstellingen