Verhaal van de Dag: Joepie de Poepie!

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 45 jaar mee terug in de tijd, naar 16 januari 1974, toen de eerste aflevering werd uitgezonden van ‘De Film van Ome Willem’. Het was het begin van 15 jaar lang Edwin Rutten in de rol van Ome Willem, bijgestaan door Teuntje, August en Toon, en natuurlijk de muzikale  geitenbreiers Harry Bannink (de hoofd-geitenbreier), Harry Mooten (de grote grijze geitenbreier) en Frank Noya (de papjesgeitenbreier).

(Tekst: Wim Meijer)

Nieuwjaarsconcert
Twee weken geleden, op Nieuwjaarsdag, had ik even het gevoel dat de klok bijna 30 jaar was teruggezet. Opeens was daar, ’s-morgens om 11.15u, bij het traditionele Nieuwjaarsconcert op de televisie het herkenbare geluid van ‘Ome Willem’, alleen dit keer in een volstrekt andere entourage. Geen studio, gevuld met verwachtingsvolle kinderen en het trio van Harry Bannink, maar de Gouden Zaal van de ‘Wiener Musikverein’ met de maar liefst 124 ‘geitenbreiers’ van de Wiener Philharmoniker met nu dirigent Christian Thielemann in de rol van ‘hoofd-geitenbreier’. Het was de stem van Edwin Rutten die als presentator (over liever gezegd ‘voice over’) verantwoordelijk was voor deze ‘Déjà vu ervaring’.Eerste ‘Ome Willem’
Welke rol de inmiddels 76-jarige Edwin Rutten ook op zich neemt, hij is en blijft ‘Ome Willem’. Dat zullen ook de kijkers van het Nieuwjaarsconcert zo hebben ervaren. Velen van hen behoren zelf tot de ‘rakkers’ die zijn grootgegroeid met ‘een broodje poep’. De eerste aflevering van de Film van Ome Willem dateert immers al van 45 jaar geleden. Op 16 januari 1974 kroop Edwin Rutten voor de eerste keer achter het drumstel en zong zijn Luister even wat ik vraag? Vanaf dat moment was Ome Willem niet meer weg te denken. Gedurende 16 jaar maakte Edwin Rutten met zijn geitenbreiers meer dan 200 afleveringen. Bijna twee generaties kleuters groeiden op met ‘Deze vuist op deze vuist’.

Van alle markten thuis
Dat Edwin Rutten meer heeft gedaan dan alleen ‘De Film van Ome Willem’ zou je bijna vergeten. Al in 1964 liet hij van zich horen met een 11e plaats in de allereerste Veronica-Top-40 met het nummer : Ik moet altijd weer opnieuw aan je denken, een vertaling van Always something there to remind me van Burt Bacharach. En ander bescheiden hitje had hij met ‘Toch is het klote zonder jou’ wat hij op de televisie bracht in de show van Fred Hachee en Sjef van Oekel.

Was in die show zijn acteertalent nog nauwelijks waarneembaar, later werd dat anders toen hij in de musical Dr.Dolittle de titelrol voor zijn rekening mocht nemen.

Alles bij elkaar heeft Edwin Rutten zich gedurende nu al 55 jaar laten zien als zanger (zowel populair als jazz), acteur, presentator en voice-over. Maar ongeacht wat hij deed, hij was, is en blijft Ome Willem. Voor mij was dat bij de afgelopen vijf Nieuwjaarsconcerten (hij doet dit al sinds 2015) niet anders. Niet nieuwe jaar kàn gewoon niet leuker beginnen!

Reacties