Fotoverhaal #2: Vogel met make-updoos

Foto: Wim Meijer Fotografie

Een nieuwe rubriek op Nieuws.nl: Fotoverhaal. Regelmatig een bijzondere foto met een even zo bijzonder verhaal, niet alleen van de redactie maar ook van de lezers/bezoekers. Stuur ook jouw foto en verhaal naar Nieuws.nl

Fotoverhaal #2: Vogel met make-updoos (tekst en foto: Wim Meijer)

Sommige vogels hebben camouflage tot kunst verheven, maar dat geldt niet voor de ‘dubbele neushoornvogel’. Vooral dankzij zijn grote gele snavel is de vogel een opvallende verschijning in de bossen van Azië en Afrika.

Bijzonder is dat het geel van veren en snavel door neushoornvogels zelf wordt aangebracht met een stofje dat ze uit hun stuitklier halen. Dit is een klein zakvormig orgaantje boven hun staart. Met de snavel haalt de neushoornvogel het stofje uit deze klier (zeg maar: een make-updoosje) en smeert het over zijn veren.

Overigens behoort deze ijdeltuit inmiddels tot de bedreigde diersoorten. Dat heeft alles te maken met het kappen van bomen in het tropisch regenwoud. De neushoornvogels hebben grote dikke bomen nodig om hun nesten in te maken. Door de kap van bomen wordt dat onmogelijk gemaakt.

Daarbij geldt voor de neushoornvogels hetzelfde als voor neushoorns die worden bejaagd vanwege het ivoor. Want ook neushoornvogels zijn geliefd bij jagers vanwege hun grote kleurrijke snavel. Wat dat betreft is het goed dat er dierentuinen zijn met fokprogramma’s om het voortbestaan van deze dieren mogelijk te maken.

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-

Stuur ook jouw foto en verhaal in voor onze nieuwe rubriek op Nieuws.nl: ‘Fotoverhaal’
In deze rubriek zijn we op zoek naar bijzondere foto’s met daarbij een even zo bijzonder verhaal. De redactie van Nieuws.nl zal regelmatig een ‘Fotoverhaal’ plaatsen, maar nòg leuker is als ook de lezers/bezoekers van Nieuws.nl foto’s met verhalen gaan insturen.

Insturen van een foto met verhaal kan naar [email protected] (op de plaats van gemeente zet je jouw gemeentenaam (keuze uit: Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest, Castricum, Velsen, Alkmaar, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Zandvoort)

Foto’s moeten een minimaal formaat hebben van 1200 x 800 pixels. De redactie beoordeeld vooraf de foto’s en verhalen op geschiktheid voor publicatie.

Reacties

Cookieinstellingen