MuseumNieuws(.nl) bezoekt ‘Frans Hals en de Modernen’ (nog tot en met 24 februari te bezoeken)

Foto: Charles Duijff

In de rubriek ‘MuseumNieuws(.nl)’ nemen redacteuren Charles Duijff en Wim Meijer hun lezers regelmatig mee naar musea en exposities binnen en (soms ook) buiten de regio Kennemerland, die het bezoeken meer dan waard zijn.

Vandaag doet Charles verslag van zijn bezoek aan de expositie ‘Frans Hals en de Modernen’ in het Frans Halsmuseum in Haarlem.

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een afbeelding voor uitvergroten)

Het Frans Hals Museum op het Groot Heiligland in Haarlem (nu bekend als locatie Hof) bezocht ik voor het eerst in 1958. Dat gebeurde met klasgenoten uit de 6e klas van de basisschool (nu groep 8). Als elfjarige jongen maakte ik voor het eerst kennis met een van belangrijkste Oude Hollandse Meesters van de schilderkunst. Naast de locatie Hof is op de Haarlemse Grote Markt de locatie ‘Hal’ gevestigd.

Het Frans Hals Museum vestiging Groot Heiligland dateert van 1913, dus van net voor de Eerste Wereldoorlog. Daarvoor was in deze pittoreske locatie het Oude Mannenhuis gevestigd. Het is misschien wel daarom, dat ik me gelet op mijn huidige leeftijd extra thuis voel binnen de poorten van dat prachtige gebouw. Maar ook Het Groot Heiligland imponeert me nog altijd. Wist u dat in deze Haarlemse straat maar liefst 18 inschrijvingen kent in het Rijksmonumentenregister?

Tegenover de ingang van het Frans Halsmuseum bevindt zich op nr. 47 rood nog een bijzondere entree. Ik bedoel daarmee de zij-ingang van het vroegere Sint Elisabets Gasthuis, waar ik als 14-jarige enkele weken werd opgenomen met hersenvliesontsteking.Van die ziekteperiode van ongeveer drie weken herinner ik me van de ziekenhuisopname weinig, omdat ik met zeer hoge koorts de eerste dagen grotendeels sliep. Ik weet nog wel dat het er altijd sterk rook naar ether. Althans ik schat in dat het ether moet zijn geweest. Het waren angstige weken voor mijn ouders, maar het liep goed af gelukkig. Maar nu snel terug naar Frans Hals en de overige talentvolle schilders, waaronder ‘De Modernen’ Vincent van Gogh hoort daartoe. Hieronder zijn creatie van ‘De postbode’Wat ik van schilderijen van Oude Meesters zoals Frans Hals en bijvoorbeeld ook Rembrandt zo indrukwekkend vind, is dat de kunstenaars met hun manier van schilderen de verflagen zo wisten aan te brengen dat details op afstand van het schilderij tot in de finesse zichtbaar zijn geworden. Komt men zeer dicht bij het schilderij dan ervaart men een totaal ander beeld en bestaan die details soms uit grove lagen verf. Het blijft imposant om naar te kijken…. (Hieronder Malle Babbe afgebeeld door Frans Hals)Ook het werk van andere beroemde schilders is te bewonderen in het museum. Bij de ingang kan men gebruikmaken van een audio-apparaat met koptelefoon dat als gids fungeert en u met gedetailleerde informatie door de diverse zalen leidt. Van elk schilderij wordt over de oorsprong verteld. Hieronder ‘De Waardin’ van Frans HalsBehalve schilderijen ook andere bijzondere museumstukken te zien zoals diverse kamers van een uitgebreid ingericht poppenhuis (hieronder)

Laatste kans

De tentoonstelling Frans Hals en de Modernen (locatie Hof) duurt nog t/m 24 februari. Nog maar even zijn talloze bruiklenen van Hals en zijn moderne bewonderaars te zien. Mis het niet!

Twee locaties

Het Frans Hals Museum is verdeeld over: Hof en Hal. Deze liggen op korte wandelafstand van elkaar.Hieronder enkele afbeeldingen van kunstvormen die zijn te bewonderen op de Grote Markt op de locatie Hal (voorheen de Hallen op de Grote Markt)

Hieronder enkele afbeeldingen van kunstvormen die zijn te bewonderen op de Grote Markt op de locatie Hal (voorheen de Hallen op de Grote Markt) Hier een link naar de website van het FRANS HALS MUSEUM

 

 

Reacties