Landgoed Hoenderdaell opnieuw uitgeroepen tot ‘Het Leukste Uitje van Noord-Holland 2019’

Foto: Wim Meijer Fotografie

Gisteravond, donderdag 7 maart is Landgoed Hoenderdaell bij de jaarlijkse ANWB-verkiezing gekozen tot het ‘Leukste Uitje van Noord-Holland 2019’. De 63.000 uitgebrachte stemmen vielen overtuigend uit in het voordeel van het bijzondere dierenpark in Anna Paulowna.

Vertegenwoordigers van het Landgoed Hoenderdaell ontvingen de gouden award uit handen van Frits van Bruggen, hoofddirecteur van de ANWB. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kreeg de zilveren award en het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora in De Koog de bronzen award.

Landgoed Hoenderdaell scoort, naast heel veel stemmen, op bijna alle onderdelen (prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en het aanbod) de hoogste cijfers en is daarmee de winnaar van 2019. Het is overigens al voor de tweede keer dat Landgoed Hoenderdaell bij de ANWB-verkiezing als Leukste Uitje van Noord-Holland uit de bus komt. Eerder gebeurde dat ook al in 2016.

Romantiek op Landgoed Hoenderdaell: “Mag ik deze dans van u?”

Aaibaar
Wat Hoenderdaell zo bijzonder maakt? Misschien wel het feit dat het zo anders is dan de bekende dierentuinen. Niets ten nadele van al die andere mooie dierenparken, maar niemand kan er omheen dat Hoenderdaell uniek is. Dat unieke vertaalt zich vooral in het feit dat veel dieren, ook voor kinderen, goed benaderbaar en zelfs letterlijk aaibaar zijn, zoals de Alpaca’s, de ringstaartmaki’s en de Lori’s. Terug naar de natuur
Ook onderscheidt Hoenderdaell  zich ten opzichte van andere dierenparken omdat het is gebouwd met niet de bezoekers, maar met de dieren als uitgangspunt. Het primaire doel is dierenwelzijn, waarbij met name dieren in nood worden opgevangen met als streven deze, zo mogelijk, weer terug te plaatsen in de natuur. Een typisch voorbeeld daarvan is ‘Stichting Leeuw’ dat op het landgoed een groot opvangcomplex heeft gebouwd voor ontheemde katachtigen, compleet met een zogenaamde jaagsimulator om de leeuwen en tijgers te trainen in het jagen om te voorzien in de eigen voedselbehoefte.Voor de dieren die niet geschikt zijn om terug te plaatsen in de natuur, zoals ‘gepensioneerde’ circusleeuwen en voor bruine beren uit Bulgarije zorgt Hoenderdaell voor een ‘mooie oude dag’. De dieren krijgen volop ruimte en worden soms ook zo afgeschermd dat het publiek ze wel kan zien, maar andersom de dieren zich minder bewust zijn van de aanwezigheid van mensen, zoals bij de verblijven van Stichting Leeuw, waar de dieren alleen kunnen worden gezien door de gaten in de natuurwand.

Mooie ‘oude dag’ voor bruine beren uit Bulgarije

Vernieuwing
Dat men bij Hoenderdaell niet stilzit zie je goed als je het park van nu vergelijkt met drie jaar geleden, toen het ook al het ‘Leukste Uitje van Noord-Holland’ was. Sinds die tijd zijn er veel aanpassingen gedaan, zoals het  vernieuwde binnenverblijf voor de krokodillen en schildpadden en de nieuwe vogelverblijven met in het centrum de vogelarena waar dagelijks vogeldemonstraties worden gegeven. Ook wordt er op dit moment gewerkt aan een nieuw verblijf voor de neusberen. De oude kooiconstructie gaat weg en daarvoor komt een mooi ruim nieuw verblijf waar ze ook klim- en klautermogelijkheden krijgen.

Vogeldemonstraties in nieuwe vogelarena

En ook voor het publiek krijgt Hoenderdaell steeds meer te bieden. Wat meteen opvalt is het nieuwe entreegebouw. Op de plek waar in het verleden de vogelshows werden gegeven is nu voor kinderen een groot speelveld met speel- en klimattributen gerealiseerd, en ook wordt er hard gewerkt aan een nieuw restaurant.

Foto- en filmimpressie
Vlak voor de ANWB-verkiezing van ‘Het Leukste Uitje van Noord-Holland 2019’ gingen Nieuws.nl-redacteuren Charles Duijff en Wim Meijer samen een kijkje nemen in het gewaardeerde dierenpark en maakte onders taande uitgebreide film- en fotoimpressie. Kijk voor meer informatie over Landgoed Hoenderdaell op de website www.landgoedhoenderdaell.nl

 

Reacties

Cookieinstellingen