Stedelijk Museum Alkmaar restaureert schuttersstuk Caesar van Everdingen op zaal

Foto: Roel Backaert

Sleutelstuk Officieren van de Oude Schutterij van Caesar van Everdingen, de Rembrandt van Alkmaar,  wordt vanaf 23 maart onder het oog van het publiek gerestaureerd.

Elke woensdag, donderdag en vrijdag kunnen bezoekers van Stedelijk Museum Alkmaar meekijken over de schouders van restauratoren Johanneke Verhave en Erika Smeenk-Metz.

Stedelijk Museum Alkmaar beheert vele werken van Caesar van Everdingen. De meeste daarvan zijn te zien op zaal – op dit werk na. Van Everdingens vroegste schuttersstuk, gemaakt in 1641, is in te slechte conditie om getoond te worden. Restauratie van dit sleutelstuk in zijn oeuvre werd mogelijk door de allereerste bijdrage uit een nieuw fonds van de Vereniging Rembrandt, gericht op restauraties van ‘sleeping beauties’ – meesterwerken die dringend aan een opknapbeurt toe zijn.

Caesar van Everdingen (1616/1617-1678)
Caesar van Everdingen – in Alkmaar geboren en gestorven – had een uitzonderlijk talent voor stofuitdrukking: het overtuigend verbeelden van satijn, zilver, glas, laken, huid etc. Van Everdingen bewees zijn talent in de voorstellingen die hij aanbracht op de luiken van het orgel in de Grote Sint Laurenskerk (1644). Vervolgens maakte hij naam met zijn schilderingen voor de Oranjezaal in Huis ten Bosch (1648-1652). Drie maal portretteerde hij de Alkmaarse schutters. Voor het eerst in 1641, op klein formaat, als beginnend kunstenaar; daarna nog tweemaal in 1657, op groot formaat, als gevestigd meester. De grote schuttersstukken én vele andere werken van Van Everdingen zijn te bewonderen in de Gouden Eeuwzaal van Stedelijk Museum Alkmaar.

Kijk voor meer informatie op www.stedelijkmuseumalkmaar.nl

Reacties