Honden aan de lijk tijden broedseizoen op landgoed Nijenburg

Foto: PxHere

Het broedseizoen op landgoed Nijenburg is begonnen, en dat betekent dat vogels op zoek zijn naar de beste broedplekken, sommige vogels al broeden en soms ook al jongen hebben. Daarom vragen de boswachters van Natuurmonumenten om honden aan de lijn te houden.

In het Heilooërbos en de rest van landgoed Nijenburg zijn er volop broedvogels, zoals winterkoninkjes, nachtegalen, boomklevers, grote bonte spechten en de zwartkop. Ook bosuilen broeden er. Boswachter Rob van Dam: “De bosuil legt al in februari eieren, waarna de eerste jongen in maart op de takken zitten. Het is dus belangrijk om de vogels nu zo min mogelijk te storen.”

Hond aan de lijn is heel belangrijk
Bijna alle wilde dieren zijn bang voor honden. Ook voor honden die ‘niets doen’. Veel vogels zoeken hun voedsel op de grond. Door verstoring van een hond moeten ze opvliegen. Daardoor eten ze minder en het kost bovendien extra energie. Als dit vaak gebeurt, worden de vogels zwakker en verzamelen ze minder voedsel voor hun jongen. Dat kan leiden tot meer sterfte onder de jonge vogels. Hoe langer oudervogels op het nest zitten, hoe warmer de eieren blijven en hoe sterker de jongen zijn die er straks uitkruipen.

De nachtegaal, beroemd om zijn mooie zang, bouwt ook zijn nest op de grond. Voor de nachtegaal is een los struinende hond dus extra vervelend. Blijf daarom op de paden en houd de hond aan de lijn. Juist nu de rust voor dieren zo belangrijk is.

Losloopterrein
Honden mogen los in het losloopterrein middenin het bos: het deel tussen de fietspaden. Dit mag ook in het broedseizoen, maar ook daar is het voor de vogels fijn als honden niet dwars door de bosvakken struinen!

Wandeltip
Wil je dit voorjaar volop genieten van de lente op dit historische landgoed, volg dan de gele wandelroute (4 km). In het vroege voorjaar is de bosbodem rijkelijk bezaaid met het frisse geel bloeiende speenkruid. Maar ook de wilde hyacint is er te vinden. De gele route start bij de parkeerplaats aan de Stetlaan, maar je kunt ook bijvoorbeeld bij kwekerij Meijer starten.

Reacties

Cookieinstellingen