Recordaantal basisscholen in Noord-Holland doet mee aan Nationale Buitenlesdag

Foto: Nationale Buitenlesdag

Morgen, dinsdag 2 april, is het de Nationale Buitenlesdag en 267 scholen in Noord-Holland doen mee: een record! Met de Nationale Buitenlesdag willen initiatiefnemers Jantje Beton en IVN Natuureducatie leerkrachten stimuleren méér buitenles te geven.

De scholen die zich hebben aangemeld ontvangen een digitale buitenlesbundel waarin buitenlesideeën staan voor bijvoorbeeld rekenen, taal en geschiedenis.

Kinderen positief over buitenlessen
Kinderen beoordelen buitenlessen met een 8,8. Dat blijkt uit recent onderzoek van het bureau ResCon dat bijna 400 basisschoolkinderen vroeg naar hun ervaringen. Daaruit blijkt dat kinderen meer plezier in de lessen ervaren en het fijn vinden dat ze meer kunnen bewegen. In de 1-op-1 gesprekken zeggen leerlingen ook de lesstof beter te onthouden, “als ik denk aan die leuke buitenles, denk ik ook gelijk terug aan wat ik allemaal heb geleerd”. Als de kinderen gevraagd wordt hoe vaak ze buiten les willen, zegt de meerderheid één keer per week. Uit onderzoek in 2018 bleek al dat ook leerkrachten enthousiast zijn. Maar liefst 89 procent wil vaker buitenles geven en ruim 90 procent verwacht op lange termijn leeropbrengsten bij de kinderen.

Inspectie van het Onderwijs: Bewegingsonderwijs verslechterd
Te veel kinderen bewegen veel te weinig en het beweegaanbod is te beperkt. Die harde conclusie valt te lezen in een rapport van de Onderwijsraad. Daarnaast staat in het verslag van De Inspectie van het Onderwijs ‘de Staat van het Onderwijs 2017 dat de prestaties van leerlingen op bewegingsonderwijs, natuur en sociale vaardigheden zijn lager dan jaren geleden. Buitenlessen kunnen bijdragen om dit te verbeteren.

28 procent van de scholen in Noord-Holland geeft buiten les
In Noord-Holland zijn er 932 basisscholen. Daarvan doen 267 mee aan de Nationale Buitenlesdag op dinsdag 2 april. Dat zoveel scholen meedoen, past in een landelijke trend waarbij er steeds meer aandacht is voor les buiten het klaslokaal.

Reacties