Verhaal van de Dag: Eendagsvlieg goed voor eeuwigdurend kippenvel

Het Verhaal van de Dag neemt je vandaag 70 jaar mee terug in de tijd, naar 23 april 1949, toen in de Engelse stad Jarrow de muzikant en componist John Miles werd geboren. Met zijn single ‘Music (was my first love)’, een nummer van zijn eerste album ‘Rebel’, scoorde hij meteen de hit van zijn leven.

(tekst: Wim Meijer)

In 1976 stond John Miles in heel Europa wekenlang hoog in de hitlijsten met zijn ode aan de muziek. In Nederland duurde die zegetocht 10 weken met een 2e plaats als hoogste notering. Zes jaar later deed hij dat nog eens zachtjes over door nog eens 6 weken in de Top 40 te staan.

Daarna werd het echter rustig rond John Miles. Na ‘Rebel’ werden de albums van de Engelse zanger geen succes meer en leverden ook geen hitsingles meer op. Je zou denken: het bekende verhaal van de ‘eendagsvlieg’. Maar in dit geval wel een eendagsvlieg die niet uit de studio en van het podium is weg te branden en die nog altijd zijn publiek bij in extase weet te brengen.

Als gitarist begeleidde hij ondermeer Tina Turner en Joe Cocker en ging mee op tournee met Jethro Tull, Fleetwood Mac, Tom Petty, Stevie Wonder, Jimmy Page en Led Zeppelin. Daarnaast neemt hij al sinds de eerste editie van Night of the Proms in 1985 als zanger en als leider van de Electric Band een prominente plaats in gedurende dit jaarlijkse muziekspektakel, waar zijn ‘Music (was my first love)’ steeds weer een van de absolute hoogtepunten vormt die goed is voor collectief kippenvel. Zo ook weer bij de editie van 2019.

Altijd leuk om terug te zien, die originele uitvoering uit 1976:

Reacties