Weetje voor Noord Hollanders: Ook voor onze kaas is er markt in Alkmaar, verkrijgbaar op (land)schappelijke voorwaarden

Foto: Charles Duijff

‘Okay, we wonen in de buurt van De Rijp, Graft en Noordeinde en niet op het Waagplein in Alkmaar. Maar a.u.b. geen oude koeien uit de sloot halen wat dat betreft: Opdat er ook voor onze kaas-markt bestaat!  We zijn immers ook Alkmaarders! Dat gemelk om niets ook altijd!’ Ik vind dat iedere Noord-Hollander dit hoort te weten.

Tekst foto’s en film Charles Duijff (klik op de foto’s voor uitvergroting) Filmpje verderop in dit artikel.

‘Goeie dag! Loei-gezellig is het bij ons in het weiland. Ja ja, eindelijk een land met het ‘wei (ij)’-gevoel. We hebben ons goede humeur van stal gehaald! Welkom u allen. Dit wordt even een cultureel onder onsje.’Het maakt niet uit of je jong bent, jong belegen, extra belegen of oud. Van de plaatsen die bij Alkmaar horen moet je wel kaas hebben gegeten, waar je ook woont in Noord-Holland. Van de Alkmaarse buurtschappen ook trouwens…als je dan toch in de buurt bent….Wanneer je in Krommenie de linoleumfabrieken achter je laat, ‘zeil’ je richting het oosten en vervolgens het noorden en rijd je zo Marken Binnen. Nee niet Marken bij Volendam. Dit Marken is geen eiland. Klederdracht kwam ik er niet tegen. Het maakte voorheen deel uit van Uitgeest. Voor Markenbinnen geldt eigenlijk wat gewoon is voor deze prachtige omgeving. Een pittoreske woonkern met wonderschone natuur…Kom op, ik neem u mee naar West GraftdijkAan prachtige kerkjes ontbreekt het ook niet in de diverse dorpen Van West Graftdijk naar De Rijp…IJsje? Volop verkrijgbaar hier hoor… Voor wie rust wil zijn er fluisterbootjes te huur Ook De Rijp heeft zijn eigen Waag Ook een sluisjeHieronder een filmpje van de omgeving

Op naar Graft….’Nog een IJsje?’Paleis Noordeinde staat in Den Haag. In Noordeinde hier zorgt het voor enige verwarring bij onze KoningZomaar wat foto’s van de omgevingNoord- en ZuideindeTen oosten van Alkmaar ligt Stompetoren en Schermerhorn. Nabij Schermerhorn de Museum MolenOok Alkmaar!

Reacties