Belgisch super-wielertalent ‘pakt sterren’ voor de grootste ster aan de hemel

Foto: Wim Meijer Fotografie

Remco Evenepoel wint Europees kampioenschap tijdrijden in Alkmaar en draagt zijn overwinning op aan afgelopen maandag omgekomen Belgische renner Bjorg Lambrecht

Vooraf had Remco Evenepoel in het VRT Journaal al gezegd: “Toen ik hoorde dat Bjorg overleden was, heb ik meteen tegen de verzorger gezegd: ik ga er alles aan doen om de sterren te pakken voor de grootste ster aan de hemel. Liever niet natuurlijk om zoiets als motivatie te moeten meenemen, maar ik ga er alles aan doen om hem zo goed mogelijk te eren.”Met de ‘sterren’ doelde hij op de Europese sterren die de trui van de Europese kampioenen sieren. Of die sterren hem uiteindelijk de oerkracht verschaften die nodig was om de tijdrit in Alkmaar winnend af te sluiten blijft de vraag. Feit is dat de kleine en nog jeugdige Belg (19) het complete deelnemersveld van het Europese kampioenschap tijdrijden achter zich liet. En dat heeft ongetwijfeld ook alles te maken met talent.

Een geëmotioneerde Remco Evenepoel op het moment dat hij zich realiseert Europees Kampioen te zijn geworden, gesteund door zijn Deense opponent Kasper Asgreen. Even liggen rivaliteit en vriendschap heel dicht bij elkaar.

Met een winnende eindtijd van 24 minuten en 55 seconden kaapte hij het goud weg voor de neus van de Deense Kasper Asgreen (op 19 seconden) en de Italiaan Edoardo Affini (op 21 seconden).

Helemaal verrassend was de prestatie van Evenepoel niet. Eerder werd hij al wereldkampioen op de weg en tijdrijden bij de junioren. Dit jaar draait hij voor het eerst mee met de ‘grote jongens’ en doet dat opvallend succesvol met onder andere een indrukwekkende zege in de Clásica San Sebastián.

Remco Evenepoel tijden het spelen van het Belgische Volkslied

De twee Nederlanders die aan de staart verschenen in Alkmaar waren Jos van Emden en Sebastian Langeveld. Beiden wisten wel te eindigen in de top-10 maar konden geen rol van betekenis spelen in de strijd om de medailles. Jos van Emden eindigde uiteindelijk als 8e op 31 seconden van Remco Evenepoel. Sebastian Langeveld pakte de 10e plaats op 59 seconden van de Belgische winnaar.De komende dagen gaat het Europees kampioenschap verder met de wegwedstrijden, met als hoogtepunten de wegwedstrijd voor de dames op zaterdag 10 augustus en de afsluitende wegwedstrijd voor de Elite heren op zondag 11 augustus.

Hieronder nog een foto-impressie van de tijdrit voor de heren van afgelopen middag:

Reacties

Cookieinstellingen