Italiaan Viviani wint wegwedstrijd bij EK Wielrennen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Niet de verwachte massasprint maar een duel op de laatste honderd meter naar de finish op de Kanaalkade in Alkmaar besliste vandaag de wegwedstrijd van de mannen bij het Europees Kampioenschap wielrennen in het voordeel van de Italiaan Elia Viviani.

Op de slotdag van het Europees Kampioenschap in Alkmaar heeft Elia Viviani de Europese titel bij de elite-mannen behaald. In een sprint met twee bleef de Italiaan de Belg Yves Lampaert voor. Pascal Ackermann bezorgde Duitsland een bronzen medaille.Favoriet, maar dan op een andere manier
Viviani was één van de namen die vooraf bij de bookmakers genoemd werden. Toch won de sprinter niet in een massasprint, zoals werd verwacht. Bijna iedereen was het er vooraf over eens: het parcours in en rond Alkmaar was zo plat als een biljartlaken en dus zou het wel een dag voor de sprinters worden. Waar echter geen rekening was gehouden was de stevige wind die in het Noord-Hollandse landschap zorgde voor een boeiende strijd vanaf het begin.Waaiers
Al in de aanlooplus, een ronde in de regio rond Alkmaar van ruim 40 kilometer, viel het peloton in verschillende waaiers uiteen, waardoor sommige deelnemers al voor het opdraaien van de plaatselijke ronden kansloos waren.

In de eerste groep was Viviani al present, net als andere snelle mannen, waaronder ook de Nederlanders Dylan Groenewegen en Mike Teunissen. Eenmaal weer in Alkmaar terug voor de elf ronden van 11,4 kilometer door de stad, ontstond een flink uitgedund eerste peloton. De Italianen wisten de groep verder uit te dunnen tot dertien man. Daaruit reden op twee ronden voor het einde het trio Ackermann, Lampaert en Viviani weg.Omdat zij veel ploeggenoten in de groep achtervolgers hadden, kwam de jacht op de koplopers nooit echt op gang en zo mocht het trio de prijzen verdelen.

Andere tactief
Winnaar Elia Viviani was een gelukkig mens in Alkmaar. “We hebben vandaag een heel andere tactiek gehanteerd dan we in de aanloop naar dit kampioenschap bedacht hadden. We dachten aan een sprint, maar wisten dat we de koers hard konden maken vandaag. De bochten, de kasseien op de Munnikenweg en de wind zorgden voor een harde wedstrijd. We konden de eerste groep in de finale nog een keer laten breken en zo gingen we uiteindelijk met twee man de sprint in. Dit is één van mijn mooiste overwinningen, heel anders dan mijn andere zeges, die ik meestal behaalde in de massasprint. Het is een geweldig gevoel om zo te winnen. Yves Lampaert maakte het me nog heel moeilijk in de finale, ik moest echt tot het uiterste gaan om de kloof naar hem te dichten. Maar toen me dat lukte, wist ik dat ik het af moest maken.”

Nederlanders te ver achteraan op beslissend moment
Dylan Groenewegen was met een twaalfde plek de best geklasseerde Nederlander. De sprinter moet na afloop constateren dat hij met zijn ploeggenoten op het beslissende moment te ver achteraan zat. “We zaten bij de eerste twintig, maar uiteindelijk brak het rond de veertiende plek. We hebben geprobeerd om het gat dicht te rijden, maar dat lukte niet. In de achtervolging bleef het op 30,40 seconden hangen. Toen we eenmaal aansloten, waren er alweer drie man weg”, aldus Groenewegen na de finish.

Foto-impressie wegwedstrijd
Ook op deze laatste dag van het Europees Kampioenschap was nieuws.nl-redacteur Wim Meijer Weer aanwezig en maakte onderstaande foto-impressie:

Reacties

Cookieinstellingen