Actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ niet op route intocht?

Foto: Wim Meijer Fotografie

Als het ligt aan de lokale politieke partijen OPA en BAS dan is de actiegroep ‘Kick Out Zwarte Piet’ niet welkom op de route van de intocht van Sinterklaas in Alkmaar op zaterdag 16 november.

(bron: NH Nieuws e.a.)

Alkmaar en Heerhugowaard handhaven nog steeds de traditionele Zwarte Piet. Als gevolg van die keuze is in Alkmaar door KOZP een vergunning aangevraagd om te demonstreren tijdens de intocht van Sinterklaas op 16 november in Alkmaar. Alkmaar heeft de vergunning al verleend en kijkt nu waar in de stad het protest zou kunnen plaatsvinden.

De politieke partijen OPA en BAS hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Paul Verbruggen. Deze verleende een vergunning voor een demonstratie op de dag van de intocht vanwege het recht van demonstratie. Daarbij gaf hij tevens aan de discussie over Zwarte Piet pas na het kinderfeest te willen voeren.

OPA en BAS zeggen dat dat besluit van de wethouder “formeel juist” is, maar willen niet dat die demonstraties plaatsvinden op de route van de intocht. “Dit ‘grote-mensen-gedoe’ mag het onbezorgde plezier van de kinderen niet verstoren”, staat in de brief. Ook is er volgens de partijen bij demonstraties altijd kans op escalaties.

Behalve in Alkmaar komt Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in Noord-Holland ook in actie in Heerhugowaard en Hoorn. In totaal heeft de actiegroep 12 gemeenten op de korrel. Behalve de Noord-Hollandse gemeenten zijn dat Leeuwarden, Eindhoven, Groningen, Den Haag, Den Bosch, Dordrecht, Almere, Nijmegen en Willemstad (Curaçao).

Reacties