Vanaf zondag geldt de wintertijd: wat betekent dat als je gaat vliegen, bijvoorbeeld naar Turkije?

Foto: Pixabay

Er wordt op dit moment niet veel gevlogen, maar áls je vliegt, dan is het wel handig om te weten ‘hoe laat ’t is’. En dan doelen we met name op het tijdverschil tussen het land van vertrek en het land van aankomst. Vooral als je naar Turkije gaat kan dat, zeker vanaf zondag 25 oktober, toch even verwarrend zijn.

Vanaf zondag 25 oktober, als bij ons de wintertijd ingaat,  is het tijdsverschil tussen Nederland en Turkije namelijk 2 uur. Dat komt omdat wij de klok een uur terugzetten, terwijl Turkije ervoor heeft gekozen om zowel in de zomer als in de winter de ‘zomertijd’ aan te houden.

Turkije handhaaft het hele jaar lang het zomeruur en verandert daarmee de factor van de tijdzone. Houd hier rekening mee als je in de winterperiode naar van en naar Turkije vliegt. Het is in Turkije 2 uur later. IN de zomer is dat dus 1 uur.

Wintertijd Turkije is gelijk aan zomertijd
Turkije hanteert dus het hele jaar door de zomertijd. Het doel van deze beslissing, die in 2016 is genomen, is om beter gebruik te maken van het daglicht. Ook in de winterperiode. In Turkije zijn zomertijd en wintertijd dus gelijk.

Turkije tijdsverschil vluchttijden
De vluchttijden (vertrek en aankomst) die worden weergegeven zijn altijd lokale tijden. Dus als je bijvoorbeeld Nederlandse tijd om 11:00 uur vliegt, betekent het dat je in Turkije wintertijd pas om 13:00 uur de lucht in gaat. Als je vervolgens aankomt in Turkije op bijvoorbeeld Nederlandse tijd 14.00 uur, is de tijd in Turkije 16.00 uur.

Dit geld ook voor je terugvlucht van Turkije naar Nederland. Houd hier vervolgens rekening mee met het plannen van je dag en het verzetten van de tijd op je horloge. Want straks mis je nog je vlucht en dat wil je natuurlijk niet.

Wintertijd Nederland, klok achteruit
Dit jaar gaat de wintertijd in op 25 oktober 2020. Dan gaat de klok terug van 03.00 uur naar 02.00 uur. Daarmee eindigt de 31 weken durende zomertijd die op zondag 29 maar 2020 begon. De wintertijd is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden, tot 28 maart 2021.

Winter vliegtickets Turkije boeken
Wil je in de winter nog heerlijk genieten van de winterzon en al het moois wat Turkije je biedt? Of ben je op zoek naar vliegtickets Izmir of  goedkope vliegtickets Istanbul? Kies dan voor een betrouwbare partner als reisorganisatie Triptime. Zij bieden jou namelijk altijd de laagste prijsgarantie.

Vlieg je vanaf 25 oktober 2020 van of naar Turkije, houd dan rekening met tijdsverschil Turkije. De tijden die worden aangegeven op je vliegticket zijn altijd de lokale tijden! Zowel in de winter als in de zomer.

Reacties