AZ loopt knock-outfase Europa League mis door late nederlaag tegen Rijeka

Het lijkt gewoon bij AZ te horen: sneuvelen vlak voor de eindstreep. Ook vanavond bleek de blessuretijd ‘een brug te ver’. Aan het eind van de reguliere speeltijd waanden de Alkmaarders zich nog overwinteraar in Europa, maar 4 minuten later was die Europese droom nog slechts een verleden nachtmerrie.

Hoewel AZ een groot deel van de wedstrijd de betere ploeg leek was het toch Rijeka dat kort na rust de voorsprong pakte. De opdracht was vanaf dat moment duidelijk: zorgen voor de gelijkmaker en hopen dat Sociedad in Napels de achterstand van 1-0 niet goed zou maken.

Die gelijkmaker van AZ liet in ieder geval niet lang op zich wachten. Al 6 minuten na de openingstreffer van Luka Menalo was het in de 57e minuut Owen Wijndal die een op het oog houdbare bal achter Rijeka-doelman Ivan Nevistic schoot.

Tot de 90e minuut veranderde er niets meer, ook niet in Napels, en had het er alle schijn van dat de ploeg van de deze week aangestelde AZ-trainer Pascal Jansen door zou gaan naar de knockout-fase van de Europa League. Het liep echter anders… op het allerlaatste moment.

In de 92e minuut kwam het onheil eerst uit Napels waar Real Sociedad de gelijkmaker scoorde, waardoor AZ alsnog zou moeten scoren om nog te kunnen overwinteren in Europa. Het tegendeel gebeurde. Een minuut later, in de 93e minuut scoorde Ivan Tomecak voor Rijeka en gooide daarmee het slot (zonder hoofdletter) voor de Alkmaarders op de deur van het Europese voetbalavontuur.

Daarmee werd een bizarre week afgesloten in Alkmaar, die begon met het ontslag van succestrainer Arne Slot, gevolgd door het verlies in de competitie tegen Groningen, en nu dus de uitschakeling in Europa. Zondag a.s. wacht het treffen tegen FC Twente in Enschede.

Klik HIER voor het wedstrijdverslag van mediapartner NH Nieuws.