Duitsland in lockdown… dan kan Nederland niet te ver achterblijven!

Foto: Wim Meijer Fotografie

Met de Duitse lockdown komt er ook een verbod op verkoop van vuurwerk bij onze oosterburen. En Glühwein bij een kraampje op straat zit er ook niet meer in, want ook een alcoholverbod in het openbaar wordt van kracht.

(bronnen: ANP / Nieuws.nl)

Nu Duitsland vandaag heeft besloten dat er vanaf woensdag een lockdown geldt, kan Nederland niet achterblijven en zijn aanvullende maatregelen nodig. Dat zegt Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad.

Aanvullende maatregelen onvermijdelijk
“Het is mijns inziens onvermijdelijk dat we ons in Nederland ook bezinnen op aanvullende maatregelen. Het verschil met Duitsland wordt anders te groot”, aldus Bruls, die ook burgemeester is van Nijmegen.

“Wij adviseren onze inwoners dringend, net zoals de voorbije weken, om drukte te vermijden en op rustige tijden en zo mogelijk online bij lokale winkeliers te kopen. Onze oosterburen zouden dan wel naar ons land kunnen komen om hun kerstinkopen te doen. Dat is niet uit te leggen en ongewenst. Uiteraard is het aan het kabinet om te beslissen over aanvullende maatregelen.”

Sluiting niet-essentiële winkels en langere sluiting scholen in kerstvakantie
Een woordvoerster van Bruls kon niet zeggen aan wat voor soort maatregelen hij dacht. is niet duidelijk. Maar Rutte zelf liet afgelopen week in de Tweede Kamer doorschemeren dat het zou kunnen gaan om een sluiting van niet-essentiële winkels en een langere sluiting van de scholen in de kerstvakantie.

Vandaag was er een vijf uur durende beraad van een groot deel van het kabinet in het Catshuis. Daar werd gesproken over de mogelijkheid van aanvullende maatregelen in Nederland. Morgen gaat dat overleg verder.

Lockdown tot 10 januari
Van 16 december tot 10 januari moeten in Duitsland veel bedrijven de deuren sluiten en ook scholen moeten in principe dicht. Bondskanselier Angela Merkel zei na spoedoverleg dat de bestaande maatregelen onvoldoende effect hebben gehad. In Duitsland is al weken een gedeeltelijke lockdown van kracht. Toch worden dagelijks nog steeds tienduizenden nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Ook overleden er veel mensen aan Covid.

Verbod op verkoop vuurwerk
Duitsers krijgen ook tijdens de feestdagen te maken met de gevolgen van de nieuwe maatregelen. Zo komt er een verbod op de verkoop van vuurwerk en een verbod op alcoholconsumptie in het openbaar. Dat laatste betekent feitelijk het einde van kraampjes waar ondernemers glühwein verkopen.

Reacties

Cookieinstellingen