Positieve corona verhalen in de Sport #6: “Heb jij voor mij van de beenworpen de o soto gari?”

Foto: Alkmaar Sport - aangeleverd

Er is veel gebeurd het afgelopen jaar. De sportwereld stond op z’n kop, maar heeft daar ook veel positiefs uit kunnen halen! Daar staan we deze laatste dagen van het jaar graag even bij stil met onze 7-delige terugblik. Vandaag deel 6, waarin we lezen hoe inventief Judoschool Beentjes is bezig geweest om haar leden niet te laten lijden onder de crisis.

“Heb jij voor mij van de beenworpen de o soto gari?”

Een ongebruikelijk judojaar was 2020 voor Eveline Beentjes van Beentjes Judo Sport. Haar judoschool kreeg, zoals velen, een dreun toen in maart de hele sportwereld op z’n gat kwam te liggen. Maar op je gat liggen dat hoort bij de judosport en overeind komen en blijven is waar judoka’s zo goed in zijn, iets wat Eveline tot in de toppen van haar kunnen bewezen heeft.

Van binnen in de huiskamer tot buiten op de straatstenen
Online judo-, kracht en conditietraining, dat was het eerste wat vanuit de judoschool de huiskamers instroomde. Op de social media kon je Eveline volgen terwijl ze haar leerlingen motiveerde maar vooral wél in beweging te blijven. Maar dat was nog niet genoeg, want aan de leden werd de gelegenheid geboden een stukje judovloer op te halen, zodat je thuis écht kon oefenen met een veilige valmat. “Breng de judoka niet naar de mat, maar de mat naar de judoka. Dichter in de huiskamer van al onze leden zullen we de komende jaren niet meer komen denk ik zo,” aldus Eveline. Zodra de regels iets versoepeld werden, werden alle protocollen aangepast en draaide het judobeleid 180 graden de andere kant op; niet thuis in de woonkamer, maar buiten náást De Meent. “Het was natuurlijk improviseren, want judo is ook een contactsport en dat was niet aldoor toegestaan. Bovendien mochten bepaalde leeftijdsgroepen niet samen trainen, wisselde de regelgeving nog wel eens over wel of niet contact hebben, en ga zo maar door. Toch hebben we daar altijd wel een mouw aan weten te passen.” Om de gemiste lessen een beetje in te kunnen halen werd in de zomervakantie gewoon doorgetraind, de leden hebben al met al niet hoeven lijden.

(foto: Alkmaar Sport – aangeleverd)

Positieve start nieuw seizoen
Ook in september is de judoschool weer fanatiek van start gegaan. Waar ruimte is om binnen de veilige marges iets te organiseren, wordt deze ruimte benut. Een strandtraining met pannenkoekenbuffet als opening van het sportseizoen? Geen probleem! Een tweedaags trainingskamp in de Herfstvakantie rond De Meent en Outdoorpark Alkmaar? Vinkje erachter! “Het creëren van energie en saamhorigheid binnen de club, dat doet ons goed.” Omdat het wedstrijdjudo nu buiten de club een no go is organiseerde Beentjes Judo Sport al vroeg in het seizoen de clubkampioenschappen en onderlinge wedstrijden. Maar werd er ook extra op de techniek getraind. Dat resulteerde in oktober in slip examens voor alle leden en in december ging een 40-tal leden op voor de volgende band. Een grote uitdaging om juist nu extra bezig te zijn met het technische gedeelte in de judosport. Altijd weer een mooie mijlpaal voor de kinderen als ze straks met een hogere kleur band mogen lopen.

Lezen en kwartetten
Het ‘Handboek voor judoleraren’ is een unieke uitgave uit handen van Eveline. De foto’s zijn typisch unieke foto’s uit een corona-periode. Waarom? Omdat ze buiten zijn gemaakt! Het boek is zeer enthousiast ontvangen. De Judo Bond Nederland verbond er een prijsvraag aan ter inspiratie voor andere judoleraren, maar er is ook interesse getoond vanuit de schermwereld en het bewegingsonderwijs. En waar de ondernemersgeest is geboren is ruimte voor meer. Een speciaal kwartetspel mét Beentjes Judo Sport logo werd uitgebracht en geschonken aan alle leden die de judoschool trouw zijn gebleven. “Nadat we dit nieuwtje landelijk naar buiten brachten stroomden de bestellingen uit heel Nederland binnen. Er waren meerdere judoscholen die wel een judokwartet met hun eigen logo wilden!”

Gewoon doorgaan
Een gekke periode, gekenmerkt door hoogte- en dieptepunten, maar 2020 wordt afgesloten met doorzettingsvermogen. Want waar begint 2021 mee? “Naast de Braziliaans Jiu Jitsu les op donderdagavond, starten we in januari, zodra het weer mag, met een nieuwe groep op dinsdag van 18.15-19.15 uur.” Bij het Braziliaans Jiu-Jitsu zijn er duidelijke overeenkomsten met het ons bekende Judo, maar waar het in het Judo voornamelijk gaat om het werpen van de tegenstander gaat het in het Braziliaans Jiu-Jitsu juist meer om het grondwerk. “De bedoeling is om op een technische en sportieve manier je directe tegenstander tot opgave te dwingen door middel van ‘submissions’.”

Wie kan dit aanbod nu nog weerstaan? Er worden 3 gratis proeflessen aangeboden op dinsdag of donderdag voor iedereen die dit stukje heeft gelezen!

Reacties

Cookieinstellingen