Eerste sneeuwstorm in 10 jaar; geen treinverkeer tot 10.00 uur en veel bussen rijden niet uit

Foto: Pxhere

Nederland wordt wakker onder een deken van sneeuw. De hele dag is code rood van kracht. Het KNMI waarschuwt voor sneeuwjacht en snijdende kou. En zowel Rijkswaterstaat als de ANWB adviseren om niet de weg op te gaan.

Tot 10.00 uur rijden er geen treinen in Nederland vanwege het strenge winterweer en het toenemende aantal storingen op het spoor. De NS meldt dat het de bedoeling is om daarna geleidelijk treinen in te zetten.

Ook veel bussen rijden deze ochtend vooralsnog niet, melden vervoersbedrijven. Zo blijven in Limburg en Brabant en in delen van Zuid-Holland de Arriva-bussen binnen. In Rotterdam en in Amsterdam rijden er minder metro’s. Busverkeer in de Zaanstreek ligt stil.

Sneeuwstorm
Op de Houtribdijk, tussen Enkhuizen en Lelystad, is zaterdag tussen 23.00 uur en middernacht een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten in combinatie met sneeuwval. Daarmee is volgens Weer.nl officieel sprake van een sneeuwstorm in ons land. De laatste keer dat dat gebeurde was in januari 2010.

Voor een officiële sneeuwstorm moet op een KNMI-station een uurvak lang een gemiddelde wind van tenminste 8 beaufort staan. Deze stormachtige wind dient gepaard gaan met sneeuwval of driftsneeuw. Dat is nu dus het geval nabij het IJsselmeer.

De laatste hevige sneeuwstorm dateert van 1985 toen het op 8 en 9 januari sneeuwde bij een stormachtige wind. De zwaarste en meest ontwrichtende sneeuwstorm was die van 14 februari 1979. Toen duurde de sneeuwstorm 90 uur en ontstonden sneeuwduinen van 3 tot 6 meter hoogte. Deze eeuw was alleen op 9 januari 2010 sprake van een officiële sneeuwstorm in Hoek van Holland, Lauwersoog, Schiermonnikoog en boven het IJsselmeer.

Reacties

Cookieinstellingen