‘Onverminderd druk’ in ziekenhuizen, patiënten noodgedwongen overgeplaatst

Foto: Wim Meijer Fotografie

NOORD-HOLLAND – Ziekenhuizen zijn er niet gerust op dat ze de komende tijd voldoende capaciteit hebben voor coronapatiënten. Een groot deel geeft aan dat het onverminderd druk is en in een enkel geval worden dagelijks patiënten overgeplaatst. Ook wordt huisartsen alvast gevraagd om patiënten daarvoor te waarschuwen.

Dat blijkt uit een rondgang van NH Nieuws.

Volgens een woordvoerder van het Dijklander Ziekenhuis worden dagelijks zes tot acht patiënten overgebracht naar andere ziekenhuizen in bijvoorbeeld Groningen en Friesland, omdat het aantal patiënten in Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland te hoog blijft. Door patiënten eerlijk over de regio’s te verdelen, kan de reguliere zorg doorgaan.

Zorgelijke situatie

Het Rode Kruis Ziekenhuis houdt rekening met een soortgelijk scenario. Begin deze week lagen er twaalf patiënten op de corona-afdeling en zes patiënten op de IC. Volgens woordvoerder Sandra de Jong is dat meer dan van tevoren in de regio is afgestemd. “We hebben nu huisartsen verzocht om door te geven dat patiënten mogelijk naar ziekenhuizen in andere provincies moeten gaan.

Het Noordwest Ziekenhuis – met locaties in Alkmaar en Den Helder – laat weten nog niet aan hun maximumcapaciteit te zitten, maar zich wel zorgen te maken. Het ziekenhuis houdt rekening met een scenario waarbij moet worden opgeschaald. Door dan minder operaties in te plannen.

Code zwart-scenario

Het Amsterdam UMC zei eerder al tegen NH Nieuws dat er momenteel wordt gewerkt aan een code zwart-scenario, een plan waarbij specialisten moeten kiezen wie er nog op de IC geholpen kan worden en wie niet. “Ik hoop werkelijk dat we daar nooit, maar dan ook nooit in terechtkomen”, zei Susanne Heijmenberg, IC-hoofdverpleegkundige van Amsterdam UMC.

Het Spaarne Gasthuis – met locaties in Haarlem en Hoofddorp – ziet een lichte stijging in het aantal coronapatiënten, maar noemt het aantal behapbaar. Het ziekenhuis heeft de afgelopen dagen ondersteuning verleend bij de opvang van coronapatiënten uit de kop van de provincie. Ook het Spaarne Gasthuis heeft een zwart-scenario klaarliggen, maar de verwachting is niet dat dit op korte termijn op tafel komt te liggen.

In Tergooi – met locaties in Hilversum en Blaricum – is de druk afgenomen. Daar zijn momenteel 17 coronapatiënten, van wie maar drie op de IC. Dat is iets minder dan een week ervoor. Ook het ziekteverzuim onder personeel is gedaald. Dat geeft het ziekenhuis volgens een woordvoerder meer lucht om ook andere afspraken dan spoed-, kanker- en coronazorg weer op te pakken.

Lees meer op de site van media partner NH Nieuws

Noordkop en Texel

Reacties

Cookieinstellingen