Terrassen voorzichtig open, winkelen zonder afspraak en einde avondklok

Foto: Charles Duijff

Demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge houden dinsdagavond weer een persconferentie over de maatregelen tegen het coronavirus. De versoepelingen waar het kabinet een week geleden nog voor terugdeinsde, lijken het volgens ingewijden nu wel te gaan halen.

Dat betekent dat waarschijnlijk volgende week na ruim drie maanden een einde komt aan de omstreden avondklok. Horecaondernemers mogen onder strikte voorwaarden hun terrassen weer openen en winkeliers kunnen weer zonder afspraak klanten binnenlaten, mits het aantal beperkt blijft.

Ook de beperking van het aantal bezoekers thuis lijkt te worden versoepeld. Nu geldt nog een dringend advies om per dag niet meer dan een gast te ontvangen. Dat zouden er vanaf volgende week twee worden. Een definitief besluit over al deze versoepelingen valt dinsdagochtend.

Het kabinet had aanvankelijk gehoopt deze week al de eerste stappen te kunnen zetten richting heropening van de samenleving. Maar daar ging vorige week een streep door omdat het aantal ziekenhuisopnames toen nog altijd steeg. Inmiddels lijkt daar sprake van een stabilisatie, waardoor er nu wel voldoende ruimte zou zijn.

Reacties

Cookieinstellingen