Zoektocht naar dé Noord-Hollandse Filmleraar van het jaar is gestart!

Foto: Pixabay

Filmhub Noord-Holland is op zoek naar dé Filmleraar van het jaar uit de provincie Noord-Holland. Een filmleraar is een meester, juf of docent die leerlingen kritisch leert kijken naar wat ze zien en hen bewust beeldverhalen leert maken. Na een regionale voorronde in Noord-Holland volgt een landelijke verkiezing. De Noord-Hollandse filmleraar van het jaar dingt mee naar de landelijke titel.

De grote winnaar wordt eind november bekendgemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Inschrijven kan tot en met dinsdag 15 juni

Tot en met 15 juni 2020 kunnen leraren zich opgeven via filmleraarvanhetjaar.nl. Leraren die twijfelen, kunnen de sneltest doen.

Filmeducatie heeft nog niet op alle scholen een vaste plek in het onderwijs. Om die reden spelen creatieve leraren, die leerlingen op weg helpen in het medialandschap, een belangrijke rol. Zij zijn de ambassadeurs van het onderwijs van de toekomst. De verkiezing van Filmleraar van het Jaar zet hen in de spotlights.

Wat is een filmleraar?

Een filmleraar geeft zijn of haar leerlingen alle vaardigheden mee, die zij nodig hebben om te participeren in een samenleving waarin beeldcultuur leidend is. Een filmleraar helpt leerlingen filmbeelden te duiden en begrijpen. Een filmleraar is iemand die zijn of haar lessen via film aantrekkelijk maakt, met de lessen leerlingen activeert, film als middel inzet om ook creativiteit in de lesinhoud te brengen en in staat is om een film(fragment) aan te laten sluiten op een vervolgopdracht. De filmleraar vind je terug in het primair, voortgezet, middelbaar beroepsonderwijs en in alle leergebieden: van talen tot mens en maatschappij.

Regionale voorrondes en landelijke uitreiking

De voorrondes vinden plaats in de regio’s van de zes filmhubs: Noord (Groningen, Friesland, Drenthe), Noord-Holland, Oost (Gelderland, Overijssel), Midden (Utrecht, Flevoland) Zuid-Holland en Zuid (Brabant, Limburg, Zeeland). Uit iedere regio dingt straks één afgevaardigde mee naar de landelijke titel. Nog voor de zomervakantie worden deze zes regionale winnaars bekendgemaakt. Tijdens het Nederlands Film Festival eind september vindt de bekendmaking van de drie finalisten plaats, zij gaan vervolgens campagne voeren. De grote winnaar wordt eind november bekendgemaakt tijdens het International Documentary Film Festival Amsterdam.

Filmhub Noord-Holland

Filmhub Noord-Holland is een provinciaal lerend netwerk van filmeducatie-aanbieders, cultuureducatiepartners, bibliotheken én scholen, dat gezamenlijk de kansen voor groei en ontwikkeling van filmeducatie vormgeeft.

Punten scoren

Netwerk Filmeducatie zoekt leraren die gebruik maken van bewegend beeld als didactisch middel of doel. De leerlijn film is het beoordelingsmodel. De vakjury beoordeelt hoe de vaardigheden met bijbehorende leerdoelen in de lessen worden toegepast. Leraren scoren punten die binnen de leerdoelen van de vijf vaardigheden vallen: beleven, verwoorden, onderzoeken, reflecteren en creëren.

Prijzenpakket

De winnende leraar is één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, is premium spreker op filmnetwerkevents en mag met de hele klas naar een filmtheater of filmfestival naar keuze. Alle zes (regionale) winnaars mogen een jaar lang gratis naar de film, met hun gouden Cineville-pas. De winnaar neemt ook plaats in de jury van de volgende verkiezing. 

Organisatie

Netwerk Filmeducatie organiseert dit jaar de vierde editie van de verkiezing Filmleraar van het Jaar. Filmleraar van het Jaar is een campagne van het Netwerk Filmeducatie naar idee van het Eye Filmmuseum en Nederlands Film Festival.

Reacties

Cookieinstellingen