Campagne om recreatiegebieden schoon te houden

Foto: Mooi Velserbroek

De vijf Noord-Hollandse recreatieschappen Alkmaarder- en Uitgeestermeer,Geestmerambacht / Park van Luna, Groengebied Amstelland, Spaarnwoude en Het Twiske zijn een campagne begonnen om zwerfafval te voorkomen. Met de toename van het aantal bezoekers in coronatijd nam ook de vervuiling toe.

Vanwege de coronamaatregelen bleven in 2020 zo’n 5,9 miljoen recreanten in eigen land en dat was bijna een kwart meer dan in de jaren daarvoor. Ook in Het Twiske werd het veel drukker. ‘Zonnen, voetballen of zwemmen met troep van anderen om je heen: dat wil niemand,’ schrijven de beheerders. ‘Het is ook nog eens gevaarlijk en schadelijk voor dieren en planten. Iedereen kan eenvoudig meehelpen om een strandje, ligweide of wandelpad schoon te houden.’ Maar moet daar kennelijk wel nadrukkelijk op gewezen worden.

Bij de entrees en op andere plaatsen in de recreatiegebieden staan nu banners met wisselende thema’s: spelen, zwemmen, picknicken, zonnen. In de speciale campagnefilm die nog wordt gemaakt benadrukt Gedeputeerde Ilse Zaal het belang van schone recreatiegebieden en de gevolgen van zwerfafval voor de leefbaarheid en het milieu. Boswachter Jelle de Bruijn laat zien hoe afval eenvoudig in verschillende bakken weg te gooien is.

Zwerfvuilkaravaan
Op warme zomerdagen trekt bovendien de Zwerfafvalkaravaan langs de verschillende recreatiegebieden. Het promoteam gaat met recreanten in gesprek over zwerfafval en biedt afvaltasjes aan in het Alkmaarder- en Uitgeestermeer, het Geestmerambacht / Park van Luna, Groengebied Amstelland, Spaarnwoude en Het Twiske.

Reacties

Cookieinstellingen