Verhaal van de Dag: Grootste zomerhit ooit in 10 minuten geschreven

De Rubriek ‘Verhaal van de Dag’ neemt je vandaag 48 jaar mee terug in de tijd, naar het jaar 1970, toen Mungo Jerry de grootste zomerhit aller tijden scoorde.

(tekst: Wim Meijer)

De heetste zomer beleven we nu, maar de heetste zomerhit is al bijna 50 jaar oud.

Vandaag 48 jaar geleden, op 28 juli 1970, stond de Britse rockband Mungo Jerry voor de derde achtereenvolgende week op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 met hun onverslijtbare ‘In The Summertime’. Een zonnige zegetocht die de hele zomer van 1970 zou voortduren.

De stelling ‘Iets wat goed is komt snel’ is hier voor de volle honderd procent van toepassing.  In welgeteld 10 minuten tijd componeerde Mungo Jerry’s bandleader Ray Dorset het nummer op zijn tweedehands Fender Stratocaster.

De frase “have a drink, have a drive, go out and see what you can find” werd vervolgens wereldwijd opgepakt. Niet alleen in Nederland veroverde Mungo Jerry de toppositie in de zomerhitlijst (6 weken lang nummer één), dit gebeurde ook in Argentinië, Australie, Nieuw Zeeland, Singapore, Zuid-Afrika, Canada, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland,  Zwitserland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Engeland Ierland en Italië. In Amerika kwam het nummer tot een 3e plaats in The Billboard Hot 100.

Met de verkoop van ruim 16 miljoen exemplaren werd ‘In The Summertime’ een van de meest verkochte singles aller tijden en werd de zomer van 1970 een zomer om nooit te vergeten.

Reacties

Cookieinstellingen