Column van de Dag: Minimalisme tijdens de vakantie, kan dat ook?

Foto: Reva Beek

Column van milieuactiviste Reva Beek, die zich met liefde hard maakt voor die ene planeet waar we het met z’n allen mee moeten doen. Deze week het verhaal over de ‘ups en downs’ tijdens een ‘minimalistische vakantie’ in Zuid-Frankrijk.

Minimalisme tijdens de vakantie, kan dat ook?
(Door: Reva Beek)

Minimalisme tijdens de vakantie, kan dat ook? ‘Ja hoor, dat gaat heel goed’ zeg ik nu, weliswaar achteraf iets minder overtuigend dan vooraf toen ik het van de daken liep te schreeuwen.

Afgelopen maand ben ik met mijn zoon naar Zuid Frankrijk afgereisd met de trein. Ik had een backpack bemachtigd via Marktplaats en zoonlief  (hij snuffelt net als zijn mam graag tussen het grofvuil) had een week eerder, verderop bij ons op de stoep, een nog prima te gebruiken rugtas gevonden.

Met drie propvolle rugzakken, bij mij één voor en één achter zoals het een echte backpacker betaamt, en nog een overvolle tas met eten, drinken, boeken en spelletjes, stapten wij vroeg in de ochtend in de eerste Thalys richting het zuiden.

Overstappen
Tot aan Parijs voelde ik mij de koning te rijk en was helemaal in mijn nopjes over ons avontuur. Echter aangekomen op Gare Du Nord en klaar voor de overstap via Gare du Lyon, kwam mijn ware paniekerige aard naar boven en moest mijn zoon het weer eens bekopen. Hij had geen andere keuze dan achter zijn paniekmoeder aan te rennen, die zich hysterisch en als een kip zonder kop liet leiden door een routeplanner die doodleuk vertelt dat je richting het oosten moet lopen terwijl je geen fucking idee hebt waar dat fucking oosten ligt, en je dus per definitie de verkeerde kant opgaat en rondjes blijf lopen met drie zware tassen in de snikhitte.

Gare du Nord (foto: Wikipedia)

Dat was dus even een minder momentje. Maar gelukkig verliep de verdere reis prima en aan het begin van de avond kwamen wij aan op onze bestemming en kon de pret beginnen.

Vaison La Romaine
Als je van de Provence houdt dan zit je in Vaison La Romaine helemaal goed voor een verantwoorde vakantie. Naast het feit dat Vaison La Romaine  een prachtige oude stad is met veel bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd (waaronder een oud Romeins theater wat nog altijd in gebruik is) kun je erop uit met elektrische fietsen en hoef je dus geen auto te huren.

Volop mogelijkheden voor afvalscheiding in Romeins stadje in Zuid-Frankrijk (foto: Reva Beek)

Verder staan er op veel plekken containers waar je plastic, blik,  papier en glas kunt recyclen en liggen er overal in het centrum tweedehands boeken op de stoep voor het oprapen. Da’s een dingetje hier, wat er heel leuk uitziet maar waar je verder natuurlijk niet zoveel aan hebt als je, net als ik, slechts 5 woorden Frans spreekt.

Tweede leven voor boeken van de bibliotheek van Vaison La Romaine (foto: Reva Beek)

Bio/bulk supermarkt
Tevens hebben ze een prachtige bio/bulk supermarkt zoals ik die in Nederland nog niet ben tegengekomen. Daar was ik persoonlijk heel blij mee want als je net als ik alleen plantaardig en, als het even kan, het liefst biologisch/verantwoord wilt eten, dan kun je in Frankrijk ongeveer in geen enkel restaurant terecht en moet je het voornamelijk van je eigen kookkunsten hebben. Maar als je dan zo’n heerlijke winkel op loopafstand hebt en je ook nog eens groenten uit de moestuin van je landlady krijgt, dan kan wat mij betreft die ecovriendelijke vakantie niet meer stuk en neem ik dat gekut met dat overstappen in Parijs op de koop toe.

Want stel  je toch eens voor dat het je geen enkele moeite zou kosten om je ecologische voetafdruk te verkleinen, where’s the fun in that!

Reacties

Cookieinstellingen