Wereld Hagedissendag: ‘Engerds of schatjes’?

Foto: Wim Meijer Fotografie

Het is vandaag ‘Wereld Hagedissendag’ en dus richt Nieuws.nl-redacteur Wim Meijer zijn lens deze dag op iedere ‘miniatuur T-Rex’.

De een huivert ervan, de ander vindt ’t schatjes: hagedissen. Je hebt ze in alle soorten en maten en als je ze goed bekijkt dan hebben ze alle uiterlijke kenmerken van prehistorische monsters of van ‘aliens’ (hoewel nog nooit iemand een alien heeft gezien)In ieder geval staat de hagedis vandaag wereldwijd in het middelpunt van de belangstelling, want 14 augustus is het de ‘Internationale Dag van de Hagedis’. Nu is het niet zo dat er op en rond deze dag allerlei hagedissen-evenementen worden georganiseerd, maar de liefhebbers van deze reptielen maken wel van de gelegenheid gebruik om vooral via de social media veel informatie en beeldmateriaal van hagedissen met elkaar te delen. En laat één ding duidelijk zijn: wil je foto’s delen van àlle soorten hagedissen, dan heb je wel een volle dag nodig!Wereldwijd bestaan er namelijk ongeveer 4500 verschillende soorten hagedissen, variërend van ‘kleine donders’ zoals de 1,6 centimeter grote kogelvingergekko  tot de ‘gevreesde’ en zelfs bezongen Komodovaraan met een lengte tot wel drie meter en zo’n 100 kilo ‘schoon aan de haak’.

Daarbij kom je hagedissen werkelijk overal op onze aardbol tegen, met uitzondering van de poolgebieden. In Nederland moeten we het in de vrije natuur doen met slechts vier soorten: de hazelworm, de levendbarende hagedis, de muurhagedis en de zandhagedis. Maar, gelukkig hebben we dan nog altijd de dierentuinen waar we ook de nodige soorten tegenkomen, zoals  in de mini-dierentuin Animal Farm in Beverwijk waar we deze groene leguaan vinden.Voor wie heel veel soorten hagedissen wil zien: klik HIER en je komt op de Nederlandse  reptielenbeurs-agenda. En wil je echt een summum beleven op het gebied van reptielen dan moet je 8 september even de grens over naar onze Oosterburen. Daar vindt dan ’s werelds grootste reptielenbeurs plaats: de Terraristika Hamm.

Voor vandaag wensen we jullie, en de hagedissen in het bijzonder, een prettige Wereld Hagedissendag toe!

Reacties

Cookieinstellingen