Column van de Dag: Mesologie en celmineralen

Foto: Wikipedia

Een nieuwe column op Nieuws.nl van ondernemers binnen het Oude Administratiegebouw in Castricum die zich bezig houden met o.a. training en coaching, voedings- en gewichtsconsult en traditionele en complementaire geneeskunde.

Vandaag de derde column op van mesoloog Tineke van Roon over celmineralen.
Als mesoloog kijk ik naar de gehele mens. Ik kijk eerst heel breed om vervolgens in te zoomen op de oorzaak van eventuele problemen. Ik kijk eerst of er iets aan de voeding veranderd kan of moet worden, en dat is eigenlijk bijna altijd het geval. Daarmee kun je al veel of een deel van de problemen weghalen of verminderen. Daarnaast is een goede mineraalhuishouding een basis voor een goede gezondheid. Veel mensen gebruiken supplementen als magnesium en calcium, dit kan zinvol zijn maar het is belangrijk dat deze mineralen goed worden opgenomen. Als dit namelijk niet het geval is kost het meer energie dan het oplevert.

Ik maak in mijn praktijk regelmatig gebruik van Schüssler cel mineralen. In deze column vertel ik hier wat meer over.

Wat zijn celzouten of celmineralen?
De term celzouten is wellicht verwarrend, het is geen zout en het is bijvoorbeeld niet schadelijk voor de bloeddruk. De naam celmineraal is wellicht beter maar beide namen worden gebruikt. Ik gebruik in dit verband de naam celmineralen.

Celmineralen zijn minerale verbindingen die van nature in het lichaam voorkomen. Een deel van de mineralen die we via de voeding binnenkrijgen wordt door onze spijsvertering of stofwisseling zo verkleind dat ze door de cellen in het lichaam direct opgenomen en gebruikt kunnen worden.

De celmineralen zijn bij alle processen in het lichaam betrokken; bij de opname, omzetting of transformatie en uitscheiding van veel verschillende stoffen in ons lichaam. Ze zijn van belang bij de communicatie in ons lichaam, bij de afweer en in het zenuwstelsel. Dit doet ons lichaam gelukkig allemaal zelf. Echter door een groter verbruik van de celmineralen door drukte en stress of door minder opname (bijv. door minder of minder goede voeding) kunnen tekorten of een verstoorde balans (=disbalans) ontstaan. Dit zorgt voor klachten als vermoeidheid, slecht slapen, minder energie, een gespannen gevoel etc. Als we niet meer in staat zijn om dit zelf te herstellen kan aanvulling met de Schussler celmineralen het lichaam ondersteunen om de balans te herstellen.

(foto: Max Pixel)

12 basismineralen
Vaak geeft je gezicht, je huid, je stemming of voorkeur voor voeding al een richting voor welk celmineralen je nodig hebt. Er zijn 12 basismineralen.

Zo is Natrium chloratum schussler nr. 8 met name van belang bij de vochthuishouding. Bij een behoefte of een tekort aan dit celzout kan er sprake zijn van veel dorst hebben, of juist niet, vocht vasthouden, last hebben van een droge huid, trek of voorkeur voor zout, en erg of juist helemaal niet emotioneel zijn. Dit mineraal heeft ook te maken met het kunnen voelen.

Bij een tekort aan Calcium phosphoricum nr. 2 kan er sprake zijn van een gespannen nek of hoofdpijn, moeite met doorslapen, onrustige benen of krampen. Verder kan niet stevig of snel van stuk gebracht voelen of faalangstig zijn optreden. Dit mineraal werkt fysiologisch op de opbouw en herstel van eiwitten, en heeft ook een relatie met kunnen opkomen voor jezelf stevig of in je lijf kunnen zijn.

De celmineralen werken fysiologisch op lichaamsprocessen, maar ook emotioneel en psychisch. Deze aspecten kunnen niet los worden gezien.

Ontstaan Schussler
Dhr. Schussler (1821-1898) was arts en homeopaat en was geïnteresseerd in en geïnspireerd door de celpathologie. Hij was na veel onderzoek overtuigd dat voor het goed functioneren van de cel met name de celomgeving en zijn voedingsstoffen van belang waren, net zoals een plant afhankelijk is van de bodem. Ook in deze tijd is dit nog steeds erg actueel en er wordt nog steeds onderzoek naar gedaan. De uitwisseling van stoffen in en uit de cel,  ofwel de conditie van de celwand en de nabije omgeving van de cel is van groot belang.

Onderscheid Schusslercelmineralen  -homeopathie – voedingssupplement
Schusslercelmineralen zijn werk- of hulpstoffen voor de cel en de celomgeving. Het zijn verwreven mineralen met melksuiker en ze kunnen snel en direct door het lichaam opgenomen worden. Ze zijn dus voedend en ze ondersteunen de mineraalopname.

Homeopathie geeft een prikkel of signaal aan het lichaam.

De magnesium- of calcium (voedings-) supplementen zijn grofstoffelijk, deze moeten nog worden omgezet voor ze kunnen worden opgenomen.

Als mesoloog schrijf ik regelmatig schussler celmineralen voor. Mijn ervaring is dat het een milde en effectieve werking heeft en goed is te combineren met zowel reguliere middelen als homeopathische middelen of andere voedingssupplementen. De schusslers kunnen deze werking versterken of aanvullen.

Het uitgangspunt is ten allen tijde een therapie die gericht is op het gehele persoon in zijn unieke situatie; op het herstellen van de balans door het ondersteunen van het zelf genezend vermogen.

Voor meer informatie kunt u mijn website bezoeken: www.mesologiecastricum.nl. Ook kunt u bellen of mailen. Tineke van Roon, tel 06-18740363, mail: [email protected]

Cookieinstellingen