Dode haai aangespoeld voor Noord-Hollandse kust

Foto: Bart Seubring

Bijzondere vondst op strand Zandvoort: wandelaar vindt dode ‘gladde haai’ tijdens uitlaten van zijn hond.

(bron: NH Nieuws)

Zandvoorter Bart Seubring keek gisteren verbaasd op toen hij op het Zandvoortse strand een dode aangespoelde haai aantrof. Volgens een medewerker van Ecomare gaat om een gladde haai, ook wel ‘gewone toonhaai’ genoemd. De dieren kunnen ongeveer 165 centimeter lang worden.

Hond uitlaten
Seubring vond het dier tijdens het uitlaten van de hond. ,,Die hond is meteen vooruit gehold om te kijken wat er aan de hand was”, aldus Seubring. Nasha is wel blijven staan totdat zijn baasje erbij kwam.

Vrouwtje
De aangespoelde haai bij Zandvoort is vermoedelijk een vrouwtje. Het dier is gevonden op het strand ter hoogte van de watertoren. Volgens Seubring heeft de haai na de vondst nog uren lang op het strand gelegen.Melding
Mediapartner NH Nieuws meldt dat het Reddingsteam Zeedieren heeft bevestigd een melding te hebben gekregen over de haai. ,,Maar wij halen dieren niet op als ze al overleden zijn”, aldus een woordvoerder van de organisatie. De haai is inmiddels wel van het strand gehaald. Onduidelijk is wel, welke instantie het dode dier heeft meegenomen.

Noordzee
Verder stellen deskundigen dat de haai regelmatig kan voorkomen in de Noordzee. ,,Er spoelen ook wel vaker haaien aan in Nederland. Vooral hondshaaien, maar ook wel eens deze soort”, stelt één van de deskundigen. Op 2 augustus is bijvoorbeeld een levende haai gevonden aan de kust bij Terschelling, vertelt een woordvoerder van SOS Dolfijn. ,,Maar het gebeurt zeker niet dagelijks”, zegt de woordvoerder.

Reacties

Cookieinstellingen