Het is een bekend verschijnsel op de stranden: de eencellige zeealgen Phaeocystis globosa, ofwel algenbloei. Afgelopen week kwam dit verschijnsel wel heel pijnlijk in het
nieuws toen in Scheveningen 5 windsurfers om het leven kwamen, waarbij deze zee-algen mogelijk een rol speelden.
Welke rol is nog steeds niet duidelijk. Voor zover bekend is algenbloei niet giftig. Er wordt nog onderzocht of de surfers misschien onwel zijn geworden door een hap schuim of misschien zelfs zijn gestikt in de overvloedige hoeveelheid. Duidelijk is wel dat het zoeken naar de slachtoffers ernstig werd belemmerd door de laag schuimalgen die op sommige plekken door de wind was opgestuwd tot wel een meter hoog.
Inmiddels is de zee weer rustig geworden, maar de stranden zijn nog steeds voor grote delen bedekt met deze bijzondere schuimkraag, wat op zich zorgt voor een bijzondere aanblik, maar nauwelijks uitnodigt voor een ‘verfrissende duik’. Hoewel...
Op het strand van
Egmond aan Zee bleek de schuimkraag van de inmiddels tot rust gekomen Noordzee op sommige mensen toch een grote aantrekkingskracht uit te oefenen. Sommige kinderen maakten ook de indruk spontaan in een reclame voor doucheschuim te zijn beland.
Overigens bleek het in Egmond aan Zee zondagmiddag goed toeven. Niet te druk, en nagenoeg iedereen goed rekening houdend met de gewenste anderhalve meter afstand. Goed om te zien dat , met de zich aankondigende versoepeling van coronamaatregelen, de meeste mensen een modus hebben gevonden om buiten te genieten, binnen de door het RIVM gestelde verantwoordelijke normen.
Nog een kleine beeldimpressie van Egmond aan Zee op een zonnige zondagmiddag in coronatijd: