Kinderen de baas tijdens laatste Kaasmarkt van 2018

Foto: NH Nieuws / Halstad Centraal

Op vrijdag 28 september vond op het Waagplein in Alkmaar voor de laatste keer in 2018 de Kaasmarkt plaats. Een bijzondere editie, want  behalve de markt onder leiding van kaasvader Willem Borst, was er dit keer ook een kindereditie van de Kaasmarkt.

Kaasdragers, kaasmeisjes, zetters, ingooiers, keurmeesters, handelaren, tasmannen en zelfs een echte kaasvader, maar dan gespeeld door kinderen van 5 tot 12 jaar in echte kaasmarktkleding compleet met mini-berries, mini-kazen en een mini-waag!

Het idee
Het idee voor deze unieke, eenmalige kinderkaasmarkt is ontstaan in samenwerking met het jubilerende kaasdragersgilde en met Els Velzeboer die samen met John Velzeboer prachtige leskisten heeft ontwikkeld voor basisscholen. De leskisten zijn onderdeel van een project waarbij de kinderen van de groepen 1 tot en met 8 van de basisscholen een aantal weken op hun school aan de slag konden gaan en uiteindelijke een echte kaasmarkt konden naspelen. Een educatief project dat goed past binnen het cultureel erfgoedonderwijs en dat de afgelopen jaren al door diverse basisscholen werd uitgevoerd.

Basisschool DURV!
De kinderen die afgelopen vrijdag de kinderkaasmarkt op het Waagplein speelden waren leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 van basisschool DURV! Onder leiding van de enthousiaste juf Nienke hebben de leerlingen een aantal weken geoefend met de materialen uit de leskisten.

Na het luiden van de bel om klokslag 10 uur konden de kinderen eerst nog even ‘afkijken’ hoe de  “echte kaasdragers” het deden. Daarna was het hun beurt om te laten zien dat de nieuwe generatie Kaasdragers er bijna klaar voor is en het voortbestaan van het inmiddels 425 jaar oude gilde is zeker gesteld.

Klik HIER voor de reportage van Halstad Centraal (gepubliceerd op Alkmaar Centraal en mediapartner NH Nieuws)

Reacties

Cookieinstellingen