Kunstwerk ‘Door tijd heen kijken’ op Spieghelplein onthuld

Foto: Wim Meijer Fotografie

Leerlingen Matthiasschool onthullen samen met wethouder Marcel van Zon en kunstenaar Anno Dijkstra op creatieve manier kunstwerk; onthulling ‘eigenhandig’ en op creatieve manier.

Afgelopen vrijdagmiddag 19 oktober heeft wethouder Marcel van Zon, samen met de kinderen uit groep 8 van de Matthiasschool en bewoners uit de wijk Oud-Overdie, op het Spieghelplein het kunstwerk ‘Door tijd heen kijken’ van kunstenaar Anno Dijkstra.

Leerlingen van de Matthiasschool interviewen wethouder Marcel van Zon en kunstenaar Anno Dijkstra

Voorafgaand aan de onthulling mochten eerst twee leerlingen van de Matthiasschool de wethouder en kunstenaar Anno Dijkstra interviewen over de totstandkoming en de betekenis van het kunstwerk. Daarna volgde de èchte onthulling. Dit gebeurde, hoe kan het anders, ook op een creatieve manier in de vorm van een flitsende dansact, die z’n finale vond in het wegnemen van de doeken waarmee het kunstwerk was afgedekt.Na de onthulling kon niet alleen iedereen het kunstwerk bewonderen, ook diende het nieuwe kunstwerk meteen als gedroomd decor voor een groepsfoto met daarop plaats voor alle hoofdrolspelers in de totstandkoming van het kunstwerk ‘Door tijd heen kijken’.

Dit ging aan de realisatie van het kunstwerk vooraf:
Vanaf 2009 hebben actieve buurtbewoners, de projectgroep kunst Oud-Overdie, kunstenaar Anno Dijkstra en Gemeente Alkmaar zich ingespannen voor een kunstwerk op het plein. De financiële crisis gooide helaas roet in het eten. Hierdoor kon het project pas dit jaar gerealiseerd worden.

De afgelopen maanden is er samen met kinderen uit Oud-Overdie gewerkt aan het tot stand komen van het kunstwerk. De kinderen hebben het oeroude gebaar van kijken uitgebeeld met hun eigen handen. Het gebaar omvat twee handen die een kijker of bril vormen. Per kind is er van dat gebaar een mooie  levensechte afdruk gemaakt. Van deze afdrukken zijn beelden gegoten, die op en aan tafels gemonteerd werden. Deze tafels vormen nu het nieuwe kunstwerk op het Spieghelplein.

Hieronder nog een kleine foto-impressie van de onthulling van kunstwerk ‘Door tijd heen kijken’

 

Reacties

Cookieinstellingen