Op ‘de manier’ van Herman Brood

Foto: Wikipedia - Nationaal Archief

Vandaag 20 jaar geleden, op 16 juli 2001, klonk op 12 verschillende radiostations het nummer ‘My Way’ in de uitvoering van Herman Brood. Dit gebeurde op hetzelfde moment dat de kist met het stoffelijk overschot van de spraakmakende zanger, kunstschilder, pianist, acteur en auteur  neerdaalde in crematorium Westgaarde in Amsterdam.

Op de kist stond was een fles Grand Marnier geplaatst waarmee werd voldaan aan een eerder geuite wens van Herman Brood, die ooit in een gesprek met zijn vriend Bart Chabot had gezegd dat hij na zijn dood  geflambeerd wilde worden met deze drank.

Geen zin meer
Vijf dagen eerder, op 11 juli 2001, om 13,28u, was Herman Brood van het dak van het Amsterdamse Hilton Hotel gesprongen omdat hij er, zoals hij in zijn afscheidsbrief zei ‘geen zin meer in had’. Kort voor zijn sprong had hij de brief geschreven in de bar van het hotel en deze in zijn binnenzak gestopt. Een deel van de letterlijke tekst luidde:

“Xandra & alle skatjes, Deze snelheid in plaats van opbranden dat laat ik aan de crematie over. … Rous door zoals ik deed… en treur niet ! maak er een feest van. Ik zie jullie nog wel eens. Ik ga nu bungy zonder elastiek. Genade – pappa. DROWN IN MY OWN TEARS.”

Voor Herman Brood vormde de zelf gekozen sprong naar de dood het slotstuk van letterlijk een leven vol van “sex, drugs and Rock & Roll”. Een leven dat hij leefde op ‘zíjn manier’. Een toepasselijker nummer dan ‘My Way’, gezongen door Herman Brood himself, was voor deze ‘laatste gang’ dan ook niet denkbaar. Brood had het nummer 2 jaar eerder opgenomen voor zijn CD ‘Back on the corner’. Uiteindelijk wilde hij het nummer toch niet op dat album hebben en zei tegen zijn platenmaatschappij (BMG): “Breng het maar uit voor je weet wel”!

MY WAY
Zoals gezegd geschiedde: BMG bracht na zijn dood alsnog ‘My Way’ op single uit, waarna Herman Brood op 18 augustus 2001  postuum ‘voor de eerste keer van zijn leven’ de 1e plaats van de  Nederlandse Top 40. Klik hieronder op ‘Bekijken op YouTube’.

Reacties

Cookieinstellingen