Alkmaar zet waterzakken in voor koeling jonge bomen

Foto: Stadswerk072

Jonge bomen hebben het zwaar te verduren door de langdurige droogte, maar Alkmaar heeft een oplossing: de Treegator

(Bron: Stadswerk 072

De afgelopen weken zijn in Alkmaar diverse maatregelen getroffen om het groen een beetje te helpen n de strijd tegen de droogte. Omdat het droge weer aanhoudt, zet Stadswerk072 nu iets nieuws in om de overlevingskansen van de jongste bomen te vergroten. Treegators, dat zijn kunststof zakken met water die om de stam van de boom worden vastgemaakt.

Kunststof waterzak
De Treegator wordt gevuld met 57 liter water was vervolgens langzaam, wordt afgegeven aan de ondergrond. De zak moet ongeveer eens in de 5 tot 7 dagen worden bijgevuld. Omdat het water langzaam wordt afgegeven, hebben de boomwortels de tijd om het vocht goed op te nemen.

Er zijn in Nederland al goede ervaringen met deze methode om bomen te bewateren. Als het goed bevalt zal dit systeem in de toekomst bij een deel van de nieuw te planten bomen worden toegepast. Als de koudere periode aanbreekt worden de zakken weggehaald om eventuele bevriezing te voorkomen.

Inmiddels zijn de boomzakken onder meer opgehangen bij winkelcentrum Polderhof, langs de Leidekkerstraat en bij Jumbo Huiswaard.

Reacties

Cookieinstellingen