Sportpaleis Alkmaar: Handbiker Jetze Plat behaalt wereld-uurrecord

Wereldkampioen handbiken Jetze Plat deed woensdagmiddag 13 maart in Sportpaleis Alkmaar met succes een aanval op het wereld-uur-record. Hij reed in een uur tijd 44 kilometer en 749 meter. Bijna 45 km dus. Daarmee heeft de 27-jarige Zuid-Hollander het huidige wereldrecord van landgenoot Geert Schipper met ruim 2,5 km verbeterd.

Schipper kwam vorig jaar in een uur tijd tot 42 kilometer en 165 meter.

De tribune van Het Sportpaleis was volop bezet met fans en supporters van Jetze.  Als 12-jarig jochie begon Jetze met de sport hand-biken. Uiteindelijk groeide dat tot een droom om de beste en snelste ter wereld te worden.Jetze Plat werd geboren met een verkort linkerbovenbeen en rechts mist hij zijn bovenbeen. Na lang met speciale schoenen en protheses te hebben gelopen, besloot hij op zijn zestiende zijn rechtervoet te laten amputeren. “Mijn beste keuze ooit”, zegt hij. “Want daardoor kan ik met een prothese nu pijnvrij lopen.”Vier wereldtitels
Plat  debuteerde in 2012 op de Paralympische Spelen in Londen met een teleurstellende vierde plaats in de wegwedstrijd. Daarna groeide hij uit tot een klasse apart, zowel in de handbike als in de paratriatlon. De teller voor Plat staat inmiddels op vier wereldtitels in het handbiken, drie in de paratriatlon én Plat is regerend paralympisch kampioen paratriatlon. Plat: “Met die wereldtitels mag ik zeggen dat ik op dit moment de beste handbiker ter wereld ben. Met dit werelduurrecord kan ik nu ook zeggen dat ik echt de snelste ben.”

Voor de 27-jarige fulltimesporter was deze recordpoging een extra uitdaging aan het begin van het seizoen. “Ons kwalificatietraject richting Tokio 2020 begint pas in mei, dus zocht ik naar een prikkel om ook in de winter al keihard te willen trainen. En sowieso wil ik altijd mijn eigen grenzen opzoeken. Ik wilde wel eens weten hoeveel kilometer ik in een uur kan rijden.” Dat werden er bijna 45 dus.

Kick-off Tokio 2020
Voor wie niks van handbiken weet, was de wereld-uur-recordpoging van Plat dé gelegenheid om er kennis mee te maken. Naast de kans om deze viervoudig wereldkampioen in actie te zien, was er ook de gelegenheid zelf plaats te nemen in een handbike en te ervaren hoe zwaar de sport is. Plat: “Mijn werelduur-recordpoging is ook een prachtige kick-off richting de Paralympische Spelen van volgend jaar voor het Nederlandse publiek.”

Ultrasnel materiaal
Plat pakte deze aanloop naar de werelduurrecordpoging serieus aan. Het evenement werd ondersteund door de Nederlandse Loterij en Fonds Gehandicaptensport. Samen met de Deense rolstoelproducent Wolturnus heeft hij een speciale fiets laten maken. “Het moest een ultrasnelle handbike worden”, licht Plat toe. “We hebben allerlei tests gedaan om tot de allerbeste handbike te komen. Samen met Aeropro heb ik ook allerlei aerodynamicatests gedaan. Het resultaat? Een handbike zonder remmen, zonder versnellingen, beensteunen van licht carbon, speciale aerodynamische lichte wielen. Echt het beste van het beste.”

 

Reacties

Cookieinstellingen