Natuur ‘ingepakt’ door spinselmot

Foto: Wikipedia

Bomen en struiken krijgen surrealistische uitstraling door massale webvorming. Het devies: niets aan doen, want spinselmot is geheel onschadelijk voor mens en boom.

Ze zijn er weer: de rupsen van de stippelmot. Op verschillende plekken in de provincie zijn de krioelende beestjes al gesignaleerd in bomen en struiken. De stippelmot, ook wel spinselmot genoemd, is een familie van de vlinder. De rupsen spinnen webben in bomen en struiken, waardoor er soms een complete witte deken ontstaat wat soms surrealistische beelden oplevert, zoals onderstaand filmpje bewijst.

Het spinsel van de stippelmot is overigens niet schadelijk voor de bomen en struiken. Deze herstellen weer als de rupsen eenmaal weg zijn. De rupsen eten alleen de blaadjes en tasten de boom verder niet aan. Vaak krijgen de bomen eind juni, begin juli weer blaadjes. Bomen en struiken waarop je de stippelmotten in Nederland kunt tegenkomen zijn onder andere de meidoorn, sleedoorn, appelboom en de kardinaalsmuts.

Geen allergie
De stippelmotten en hun spinsels zijn ook voor de mens niet gevaarlijk, dit in tegenstelling tot de processierups. Deze rups heeft haren die bij sommige mensen een allergische reactie veroorzaken.

Gesignaleerd in en rond Kennemerlandgemeenten
Inmiddels is de spinselmot al gesignaleerd in vooral de kustgemeenten (deel struiken in de duinen  zijn populair bij deze rupsen) maar ook in de andere IJmond- en Kennemerlandgemeenten tot aan de Haarlemmermeer.

Reacties

Cookieinstellingen