Nieuwste vaste tentoonstelling Stedelijk

Hoedje van de bekende dames Vlaanderen.
Foto: Erna Faust

Stedelijk Museum Alkmaar opent vanaf 6 juni met trots de nieuwste vaste tentoonstelling: ‘Portret van Alkmaar’. De bezoeker maakt  kennis met getalenteerde inwoners en verrassende episodes uit de geschiedenis van de stad. Een hedendaagse en interactieve opstelling over het DNA van Alkmaar.

Aan de hand van objecten, uit eigen collectie of afkomstig van bruikleengevers, replica’s, geluid of filmbeelden wordt het verhaal van Alkmaar geschetst. In de zaal staan vijf ‘eilanden’ opgesteld waarop belangrijke of typische voorwerpen te zien zijn. Elk eiland heeft zijn eigen hoofdthema en wordt geïntroduceerd door een bijzondere Alkmaarder. De indrukwekkende wanden zijn ingericht als een open depot en gesierd met talloze portretten en stadsgezichten, vele inderdaad uit het museumdepot.

Stadsbode

Bij binnenkomst wordt de bezoeker op het eerste eiland welkom geheten door stadsbode François. Alkmaar speelde al vroeg een rol in de landelijke politiek. François werkte rond 1644 voor het stadsbestuur in Alkmaar en zorgde ervoor dat belangrijke boodschappen in Den Haag terechtkwamen.

Eiland nummer vier gaat over ‘befaamd Alkmaar’. Alkmaar heeft in het verleden, en nu nog steeds, vele bekende Alkmaarders voortgebracht. Wetenschappers, schrijvers, kunstenaars, muzikanten en theatermakers. Sommigen alleen bekend in Alkmaar, anderen beroemd tot ver over de landsgrens. Van het portret van de stadsarts Pieter van Foreest, via entertainer de Gouden Camera van Rudi Carrell tot de gouden en platina platen van Marco Borsato. Maar ook een unieke serie portretjes: 25 Dominicaner priesters. Geen beroemde mannen, maar wel degelijk belangrijk voor het verhaal van Alkmaar. De andere drie eilanden vertellen over strijd en verzet, Alkmaar als handelsstad, en kunst en cultuur in Alkmaar.

Gouden Caerma en Zilveren Rood van Carrell.
Gouden Camera en Zilveren Roos van Carrell.

‘Portret van Alkmaar’ schetst een mozaïek aan verhalen over Alkmaar. Bij de samenstelling en keuze van de onderwerpen in de zaal zijn velen betrokken geweest. Gezamenlijk is gekeken naar de onderwerpen die niet mochten ontbreken. Leidraad in deze zoektocht is uiteindelijk geweest: wat is typisch voor de stad en wat is exemplarisch? Deze zoektocht heeft geleid tot het DNA van Alkmaar, samengebracht in een zaal voor de Alkmaarder en voor een ieder die geïnteresseerd is in de rijke en interessante cultuur van de stad. Een perfecte start voor een dagje Alkmaar.

Reacties

Cookieinstellingen