How to: wonen in een Tiny House

Nathalie Sombroek (23) woont inmiddels al een jaar in haar zelfgebouwde Tiny House. Het was voor haar de ideale manier om uit huis te gaan maar niet vast te zitten aan huur of een hypotheek. Lijkt jou dat ook wat? We zetten de stappen voor je op een rijtje.

  1. Denk na over wat voor Tiny House je wilt en hoe je dat wil bereiken

Als je wilt gaan wonen in een Tiny House kom je voor veel keuzes te staan. Wil je hem zelf bouwen of laten bouwen? Wil je aangesloten zijn op water en elektriciteit? Waar zet je hem neer? Het is slim om in contact te komen met mensen die al in een Tiny House wonen. Wordt bijvoorbeeld lid van de Facebookgroep Tiny House Nederland.

  1. Maak een plan en een begroting

Zet op een rijtje wat je allemaal wil, wat dat kost en hoe je het gaat financieren. Nathalie was voor haar huisje zelf (dus exclusief inrichting) zo’n € 22.000,- kwijt. Het is een hele investering, maar die betaalt zich terug doordat je maandelijkse kosten omlaag gaan.

  1. Maak een ontwerp en ga bouwen (of laat hem bouwen)

Nathalie is zo’n negen maanden bezig geweest met de bouw van haar huisje. Ze vond het belangrijk dat haar huisje goede gewoonten stimuleert. Nathalie heeft bijvoorbeeld geen tv maar een boekenplank bij haar zithoek. Ook heeft ze een raam bij haar bureau zodat ze lekker naar buiten kan kijken tijdens het werken.

  1. Zoek een plek waar je hem neer kan zetten

Wil je het helemaal volgens de regels doen, vraag dan een omgevingsvergunning aan. Je huisje moet dan aan een aantal voorwaarden voldoen. Wil je ermee de weg op? Let dan ook op de afmetingen. Je huisje mag dan maximaal 12m lang, 2,55m breed en 4m hoog zijn. Ook mag hij maximaal 3.500kg zwaar zijn. Wacht niet met bouwen tot je een plek hebt gevonden. Je vindt uiteindelijk echt wel een plek en hebt als het ware een stok achter de deur.

  1. Richt je huisje in, en het belangrijkste: ga er wonen!

Je zult waarschijnlijk flink gaan ontspullen, er past natuurlijk niet zo veel in een klein huisje. Voor Nathalie was dat een van de redenen dat ze in een Tiny House wilde wonen. Het hebben van weinig spullen geeft namelijk ruimte in je hoofd: je hoeft niet meer te denken aan die troep op zolder die je nog een keer moet opruimen, omdat die troep (en zolder) er niet is.

Tiny Houses in Nederland

We weten niet precies hoeveel Tiny Houses er in Nederland zijn, maar zeker is wel dat de kleine manier van wonen steeds populairder wordt. Uit een enquête van Tiny House Nederland blijkt dat 88% van de 873 respondenten voorzieningen af wil nemen als water, Wifi, riolering en elektriciteit. 87,6% wil het terrein waar hun huisje op staat delen met anderen. 40,8% zou graag op het plattenland in de vrije natuur willen staan.

Je gaat in een Tiny House wonen als je:

– Kleiner en mobiel wil wonen

– Geen of weinig belang hecht aan spullen

– Meer (financiële) vrijheid wil

– Op jezelf woont

– Van de natuur houdt en graag buiten bent

Reacties