Back to Oz

Unieke wintervoorstelling voor jong en oud op donderdag 2 januari (16.00 uur) in Stadsschouwburg Haarlem en vrijdag 31 januari in TAQA Theater De Vest in Alkmaar

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat L. Frank Baum overleed, de schrijver van The Wizard of Oz. De gelijknamige filmklassieker met Judy Garland als Dorothy, is een van de meest bekeken films ooit. Het is in de loop der jaren een iconisch verhaal geworden en heeft bewezen dat elke generatie er zijn eigen tijd op kan projecteren.

Het Filiaal theatermakers maakt er een unieke combinatie van live film, theater en muziek van. Met een tekst van Don Duyns gebaseerd op de boeken over Oz, een achtkoppige band met de muzikanten van K.O.Brass en Slagwerk Den Haag, een cameraman op de vloer die voor live videobeelden zorgt en een cast die moeiteloos schakelt tussen spel, zang en camerawerk. Kortom, origineel muziektheater waar je met meer hart, verstand en moed uit komt!

Het verhaal
Als in de tv- studio tijdens de uitzending van het weerbericht alles op hol slaat, belandt weervrouw Doortje (Naomi van der Linden) plotseling in de onvoorspelbare wereld van Oz. Met haar nieuwe vrienden Blik (Sacha Muller), Stro (Maurits van den Berg) en Leeuw (Jaike Belfor), gaat ze op zoek naar de GROTE OZ en trotseren ze de gevaren van de Gele Bakstenen Weg. Maar komt Doortje ooit nog terug?

Podiumspektakel
Voor deze productie is live muziek gecomponeerd, uitgevoerd door vijf koperblazers van K.O.Brass en drie slagwerkers van Slagwerk Den Haag, onder leiding van Filiaalcomponist Gábor Tarján. De componist wilde de muziek rijk maken aan klankkleuren en een niet-alledaagse ritmiek. “Onze Oz is geen suikerzoete wereld, maar een zintuiglijk en onvoorspelbare plek vol levendigheid, waarbij verschillende personages hun eigen motief hebben.”

Naast live muziek wordt er ook live gefilmd op het podium, zoals de miniaturen die ontworpen en gemaakt zijn door Stefanie Bonte. Deze maquettes vertolken landschapjes uit het land van Oz en worden groots op het scherm geprojecteerd, waardoor er een levendig decor ontstaat.

  • Tekst: Don Duyns
  • Regie: Monique Corvers
  • Compositie: Gábor Tarján
  • Videobeeld: Ramses Graus
  • Cast: Naomi van der Linden, Jaike Belfor, Ramses Graus / Boy Ooteman, Maurits van den Berg, Sacha Muller, Henke Tuinstra, Eileen Graham (operator), Barend van Daal (stagiair), Rosita Segers (stagiair), Thorsten Alofs (cameraman)
  • Band: Slagwerk Den Haag met Ryoko Imai, Niels Meliefste, Joey Marijs, Lodewijk Bles / K.O.Brass met Kobi Arditi (trombone), Romain Bly/Koen Smits (trompet), Randell Heye (trompet), Robert-Jan Looysen (hoorn), Patrick Votrian (tuba)

Reacties

Cookieinstellingen