Lokaalverboden geëist tegen stalker

G. zou zijn ex dag en nacht hebben gestalkt.
Foto: pixabay.com

Lokaalverboden voor een jaar, 264 uur onbetaalde arbeid en een celstraf van 200 dagen, waarvan 187 voorwaardelijk. Dat hoort Joost G. (28) eisen na ernstige belaging van zijn Alkmaarse ex-vriendin.

Het kwade ontstaat altijd daar waar de liefde tekort schiet. Als die uitspraak van de Zwitserse auteur Hermann Hesse ergens op past, is het wel  op de zaak van Uitgeester G. De vrouw met wie denkt zijn leven te delen, die hij steunt als ze in geldproblemen zit, vraagt in november 2013 ‘een week rust’ om over hun relatie na te denken.

Hij ontdekt dat ze in die time-out naar Italië is gereisd en weet zeker: ze gaat vreemd. Haar vader en broer komen langs om haar spullen uit de woning van de voorheen tortelduifjes te halen. De inmiddels zelfstandig wonende vrouw maakt een lijstje van bezittingen die ze nog terugwil en zal, zoals de verdachte tegen de Alkmaarse rechtbank zegt, hem in ruil daarvoor 1500 euro betalen.

Billen

Als ze weigert het geld te betalen, begint voor de Alkmaarse een acht maanden lange nachtmerrie. Ze krijgt, volgens een reeks aangiften bij de politie, meermalen per dag sms’jes en telefoontjes  – tot 128 keer binnen 24 uur toe. Hij houdt zich periodes lang dag en nacht in de buurt van haar woning op. Opent haar post, veegt daar zijn billen mee af en stopt het in haar brievenbus. Dreigt haar te vermoorden als niet over de brug komt met de centen.

Ze is doodsbang en doodop, als de twee ernstigste incidenten nog moeten komen. Begin vorig jaar schrijft hij een brief naar haar werkgever, het AMC, waarin hij stelt dat de OK-verpleegkundige tijdens haar sollicitatie heeft verzwegen dat ze is veroordeeld voor wietteelt. Het is niet waar, want de drugsuitspraak valt acht maanden nadat het arbeidscontract is getekend. Het mag niet baten, het Amsterdamse ziekenhuis zet haar op straat.

De politie pakt hem korte tijd later op. In maart 2014 mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij niet in haar buurt komt. Daar houdt hij zich niet aan. Op 18 april rijdt hij over de Blekerskade in Alkmaar, waar zij met haar hond wandelt. Haar buurman ziet hoe een auto op de Alkmaarse afstuift. Zij kan net op tijd wegspringen, maar de hond wordt geraakt. De wagen rijdt door.

Tralies

G. ontkent dit laatste feit in de rechtszaal, en bestrijdt ook sommige andere aanklachten van belaging. Met name die, die gaan over aangiften in juni. De politie heeft ze echter serieus genomen, en de stalker verdwijnt in juli opnieuw kort achter tralies. In totaal staan er dertien dagen voorarrest op de lat. Als de rechters op 29 januari de eis volgen, hoeft G. niet meer terug naar de nor (200 dagen min 187 = dertien).

Voor de belaging, de lasterbrief aan het AMC en de poging tot aanrijding wil de officier van justitie 180 uur opgelegd zien. G. had nog zes weken cel openstaan van een oude straf; die mogen worden omgezet in 84 uur werkstraf.  Hij mag van de aanklager twaalf maanden lang niet in haar buurt komen, en moet een schadevergoeding van ruim 5700 euro betalen.

 

 

Reacties

Cookieinstellingen