Met gitaarvirtuoos Henk Haanraads langs Noord Hollandse Shoreline naar Full Circle (of life) en Haarlemse Stadscafé

Foto: Charles Duijff

Veel Noord Hollanders kennen hem als ‘The Chief’, het opperhoofd van de stam van Nederlands betere gitaristen. The Chief zíngt bovendien én speelde in diverse bekende bands, zoals Shoreline, de Ruud Jansen Band en Full Circle. Bepaald geen Stranger on the Shore dus….

Tekst en foto’s Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting)

Vooral muziekliefhebbers in de kop van Noord Holland vertel ik geen ‘Indianenverhalen’ als ik het heb over de band Shoreline….Waar speelde Shoreline niet in Noord Holland…Het werd traditioneel de ‘Kermis’band van Noord Holland genoemd. Shorline stond garant voor een feestje en een veelzijdig repertoire. De band was overal een publiekstrekker en kende diverse samenstellingen, met o.a. Rob Seegers, Jitse Bijpost, Piet Ooijevaar, Henk Haanraads, Willem Schoone, Jan Kramer en Peter Pauelsen. Op de website van The Chief (link verderop) treft u een overzicht van al zijn muzikale activiteiten, zijn samenwerking enkele maanden met Ivo Niehe (toetsen), maar ook zijn optreden tijdens een radiouitzending van Giel Beelen en daarop volgend in de Wereld Draait Door….. Henk ‘draait ook door’ (niet geestelijk) maar zeker muzikaal zolang zijn gezondheid het toelaat. Hij maakt al muziek sinds ca. 1961 vertelde hij mij, en beleeft daar tot op de dag van vandaag veel plezier aan.Henk Haanraads werd 4 september 1951 geboren in Heiloo in een groot Rooms Katholiek gezin bestaande uit vijf meisjes en drie jongens. Henk is de enige die koos voor een muzikaal bestaan. “Mijn zusjes konden wel goed zingen” vertelt Henk. ‘Ik mocht toen ik een jaar of negen was op een bruiloft met een bandje ‘The Young Ones’ van Cliff Richard meezingen. De gitarist uit dat bandje kende exact de ‘gitaar-rifjes’ die in dat nummer thuishoren. Dat wil ik ook, dacht ik. Ik mocht van mijn ouders op gitaarles, maar een gitaar kreeg ik niet direct. Die werd gehuurd. Maar zie wat ervan is gekomen!” Hieronder (een deel van) Henk’s gitaarcollectie.Haarlemmers konden ‘Chief’ Henk Haanraads maandelijks zien en horen spelen en zingen in het Haarlemse Stadscafé bij de Ruud Jansen Band (1991). Iedere laatste vrijdag van de maand was het raak. Ik heb het dan over het deel van het Stadscafé aan de Zijlstraat in Haarlem. Bezetting: Ruud Jansen, Charles Duijff, Henk Haanraads, Hein Piscaer en zangeres Jaennet van der Woude (Hieronder de locatie van het vroegere Stadscafé)Het was een oer-gezellige periode waarvan ik als drummer/zanger dus ook deel mocht uitmaken. Zangeres was destijds, ik schreef het al, Jaennet van der Woude, die ook bijzonder all-round was en met haar stem vele genres beheerste. Ik noem maar wat, River Deep van Tina Turner…maar ook Wuthering Heights van Kate Bush…Zij vulde ook vocaal de mannenstemmen aan….

Henk Haanraads houdt ervan om zich het repertoire dat hij wil gaan spelen zo authentiek mogelijk eigen te maken. Dat vereist discipline én soms langdurig oefenen om een nummer muzikaal zo perfect mogelijk te beheersen. Enerzijds vindt Henk het ook plezierig om wat eenvoudiger repertoire te spelen, maar een muzikale uitdaging, waarbij de grens met betrekking tot de beheersing van zijn instrument wordt opgezocht, schuwt hij zeker niet. Zo speelde hij samen met bassist Hein Piscaer (Ruud Jansen Band) repertoire van de Amerikaanse gitarist en componist Steve Morse (Dixie Dregs en Deep Purple). Beslist niet de makkelijkste muziek om te beheersen. Henk Haanraads is bijvoorbeeld ook fan van Dire Straits – gitarist Mark Knopfler… Zie filmpje hieronder (maker Charles Duijff)

Met ‘The After Beatles’ namen Henk, Charles Hein en Ruud deel aan een radiowedstrijd waarbij live Beatle-repertoire moest worden gespeeld. HELP was het Beatle-nummer en geholpen werden ze. ZE WONNEN….

In 1996 verliet Henk de Ruud Jansen Band en ging verder met de groep Full Circle. Deze hoog-niveau-coverband bestond uit Henk Haanraads, Wil Hietbrink, Marco Hoogland en Ian Rijksen en opnieuw zangeres Jaennet van der Woude. In 2016 besloot Henk te kiezen voor een solo-carrière. The Chief heeft in al die jaren zoveel repertoire-kennis opgebouwd, dat hij in staat is het publiek een volledige avond te entertainen. Dat doet hij met rustig repertoire, bijvoorbeeld tijdens diners, maar ook met wat steviger nummers wanneer het moment daarom vraagt. Hij zingt en begeleidt zichzelf op gitaar. Dankzij de huidige moderne techniek en prachtige orkesttracks is veel mogelijk geworden. Het publiek geniet nog steeds volop van The Chief. Dat doet zijn vrouw en maatje Gerda Haanraads ook volop. Waar Gerda kan steunt ze haar man.Bovenstaande foto werd niet in Nice genomen; je zou het wel denken; maar vlak bij de Woonark waar Gerda en Henk wonen….aan het IJsselmeer… Henk rookt nog ervaarde ik tijdens mijn bezoek, maar niet alleen sigaretten. Hij toonde mij bij aankomst de vangst van een dikke vette paling, ‘een joekel’ die hij in voorkomende gevallen zelf rookt. Samen met Gerda verblijft en speelt Henk ook jaarlijks aan de Turkse ‘Riviera’. Ook daar heeft men namelijk zijn muziektalent ontdekt. Door coronatijd nu even niet….maar net als u hoopt ook de familie Haanraads dat we allemaal gezond blijven en binnenkort wel weer kunnen afreizen naar onze favoriete bestemming! Henk houdt zijn muzikale vaardigheden dagelijks bij…. Hij blijft lachen en geeft al zijn vrienden en fans a hug op afstand…. Hier de link naar de website van THE CHIEF Hieronder filmpje van Henk te gast bij Giel Beelen

 

 

 

 

 

 

 

Cookieinstellingen