Privédetective: ‘Gerichte actie op wijk’

Gestolen spullen achtergelaten.
Foto: eigen foto

”Een gerichte actie op de wijk”, noemt Gerard Wuite van het gelijknamige recherche- en incassobureau uit Zwaag de aanhoudende stroom inbraken in Oudorp. Afgelopen nacht was het weer raak. Blijkbaar hadden de boeven genoeg, want een deel van de buit bleef achter.

Nadat in de nacht van donderdag op vrijdag twee auto’s in de Marestraat werden doorzocht (zie onze berichtgeving van gisteren), sloeg het inbrekersgilde vannacht toe in woningen aan de zeer nabijgelegen Herenweg en in de Pastoor Maatstraat. Onbekend is vooralsnog wat er is verdwenen.

Een oprit op de eerder genoemde Marestraat leverde vanmorgen een uiterst vreemd aanzicht op. Daar stonden twee sporttassen, vol met pakjes drinken, schoonmaakmiddel, maandverband en andere artikelen. Uit een van de tassen hingen handdoeken.

Boodschappen

Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat een van de buren eerst bijvoorbeeld bij de AH in winkelcentrumpje Polderhof (Oudorperpolder) boodschappen heeft gedaan, daarna is gaan sporten, de spulletjes in de kleedkamer heeft gezet en vervolgens lelijk op zijn of haar neus keek.

De politie werd ingeschakeld. De agenten namen de tassen mee. Een van hen kon het niet laten om zijn ongenoegen te uiten over de plannen voor een burgerwacht. Sommige Oudorpers denken daaraan, uit onvrede over de politie die geen steek verder lijkt te komen met het onderzoek naar de tientallen inbraken.

Inmiddels is er al wel een buurtapp, waarmee Oudorpers elkaar direct kunnen waarschuwen als er onraad is. Zo’n app op de gsm was ook een van de voorstellen die privédetective Gerard Wuite vanochtend deed. Op verzoek van www.alkmaar.nieuws.nl  boog de ex-politieman zich over de inbraakgolf in Oudorp en het voorstel van de Alkmaarse VVD om beveiligingscamera’s te installeren.

Makkelijk

“Met camera’s red je het niet alleen. Je zult ook preventief moeten surveilleren, wil je dit een halt toe roepen. Het lijkt een gerichte actie op de wijk”, aldus Wuite. Wat hij zegt, stemt tot nadenken: “Oudorp is makkelijk toegankelijk en er wonen veel forensen. Hierdoor zal er in de nachtelijke uren en overdag veel gelegenheid zijn om in te breken. Ook de woningen, veel alleenstaand en twee-onder-een-kap, lenen zich hiervoor.”

Hij stelt een aantal maatregelen voor. “De inwoners moeten het samen oplossen. Surveilleren en een buurtapp dus. Dan bouwkundig: woningen goed voorzien van hang en sluitwerk. Elektronisch: door camera’s op strategische plekken te hangen. En tenslotte zal de politie waakzaam en dienstbaar moeten zijn. De wijkagent heeft hier ook een groot aandeel in. Mensen in de wijk moeten een aanspreekpunt hebben.”  Voor wie meer wil weten: www.WuiteRechercheEnIncasso.nl.

'Veel gelegenheid in te breken' (Kasteellaan.)
‘Veel gelegenheid in te breken’ (Kasteellaan.)

 

Reacties

Cookieinstellingen