‘Politiek proces’ tegen journalist gaat door

Babur Beg (links) beantwoordt vragen van uw verslaggever (midden).
Foto: Bart van Groen

‘Het politieke proces’ tegen de Alkmaarse journalist André Hoogeboom (60) gaat gewoon door. Advocaat Babur Beg ving vandaag bot bij de Alkmaarse rechtbank met zijn herhaalde verzoek de ‘lichtvaardige vervolging’ te staken.

Burgemeester Piet Bruinooge (CDA), de wethouders Victor Kloos en Anjo van de Ven en fractievoorziter Ben Bijl – de laatste drie van de Onafhankelijke Partij Alkmaar – hebben eind 2013 aangifte gedaan tegen Hoogeboom. Die had in zijn column op de website www.go72.nl de OPA nazi-trekjes toegedicht.

Hoogeboom bood even later zijn excuses aan: “De vergelijking met de nazi’s was niet zo handig.” De aangiftes bleven staan en het openbaar ministerie besloot tot vervolging wegens belediging.  Beg: “Van de Ven bijvoorbeeld heeft in haar toelichting zelf gezegd dat ze het niet erg vindt dat ze onderwerp is van kritiek en beschimpingen, maar dat ze niet belasterd of beledigd wil worden. Beschimping is een lasterlijke belediging, dus vervalt de grond.”

Chique

“Het OM had dit op een heel chique manier kunnen oplossen. Ik had voorgesteld een voorwaardelijk sepot, waarbij mijn cliënt een rectificatie plaatst.” Zijn oproep aan het OM om ‘wijs en magistratelijk’ met deze kwestie om te gaan, was aan ‘arrogante dovemansoren gericht’. “Intussen lijdt mijn cliënt grote schade. Dit kost veel tijd, energie en geld. Hij voelt zich de speelbal in een politiek proces, aangespannen door lieden van wie een dikkere huid wordt verlangd.”

Beg: “Het gaat hier uitsluitend om de beknotting van persvrijheid.” Èn dat is nu juist de vraag, reageerden de rechters.  Betreft het hier de vrijheid van meningsuiting, zoals de verdediging volhoudt, of worden hier mensen beledigd en dient daar een straf op te volgen? Ze wezen Begs bezwaarschrift tegen de lichtvaardige vervolging af, omdat bij het OM nota bene tot aan het hoogste niveau is gediscussieerd over het te volgen traject.

Eerlijk

Hoogeboom krijgt op 9 maart een eerlijk proces, luidde het oordeel. Voor die tijd worden Van de Ven, Bijl en Bruinooge als getuige opgeroepen. Achter de gesloten deuren van het kabinet van de rechter-commissaris moeten ze dan vertellen waardoor zij zich beledigd voelen.

Hoogeboom zelf was bij de regiezitting niet aanwezig.  Hij was bang dat hij zijn zelfbeheersing zou verliezen. Beg: “Bovendien zag hij er als een berg tegenop om in een zaal vol collega-journalisten als enige in het verdachtenbankje te moeten plaatsnemen in een politiek proces waarin wordt geprobeerd de pers de mond te snoeren. Dat circus wilde hij niet meemaken.”

 

Reacties

Cookieinstellingen