Paarden slepen met dikke boomstammen op Landgoed Keukenhof

Twee trekpaarden sleepten op vrijdag 1 oktober 2021 samen meterslange essenboomstammen. De boomstammen hebben een jaar in de hakhoutvijver gelegen om te wateren en zijn nu klaar voor transport.

Tekstbronnen persbericht en website DB Meer Business. Foto’s en film Charles Duijff (klik op een foto voor uitvergroting

Rond  9:45 uur verzamelden de pers en enkele genodigden zich bij de Hofboerderij op landgoed Keukenhof, om getuige te zijn van het verplaatsen van de boomstammen door een span solide trekpaarden. Ze  werden verwelkomd door Henk de Mooij, manager Parkbeheer bij Keukenhof (hieronder)In 2019 werd de houtvijver op Landgoed Keukenhof schoongemaakt. Deze is daarna een jaar lang gebruikt om 50 essen te “wateren”. Deze eeuwenoude techniek zorgt ervoor dat hout duurzamer wordt. Het wateren van hout werd toegepast om uit boomstammen bestendig, goed bewerkbaar en rustig timmerhout te verkrijgen. De heer Ted Wiegman, oprichter van Bollenstreekhout, weet er veel over te vertellen (zie openingsfilmpje). Hij toonde zich blij met de boomstammen (hieronder Ted Wiegman)Wanneer men hout wil gebruiken dat niet krom trekt, dan blijkt ‘gewaterd hout’ beter tegen kromtrekken bestand. Na een jaar “wateren” zijn de stammen klaar voor verwerking. De essen boomstammen werden dus verwijderd door twee sterke trekpaarden van ‘Paard aan ‘t werk’. Net zoals dat vroeger gebeurde. Henk de Mooij, manager parkbeheer bij Keukenhof is enthousiast over wat hij ziet: “We laten graag zien hoe het er vroeger aan toeging op het landgoed. Dit is een mooie manier om bosonderhoud te plegen op een manier zoals het honderden jaren geleden ook al gebeurde. Het is prachtig om de paarden aan het werk te zien.” Delen van de oude bomen worden hergebruikt op het landgoed en er gaan boomstammen naar Bollenstreekhout die er mooie houtproducten van maken.

Ted Wiegman: “We werken graag samen met lokale partners en van deze bomen maken we ook weer prachtige producten. We zorgen ook voor heraanplant. Voor elke geoogste boom planten we drie nieuwe bomen aan, zo ook op Landgoed Keukenhof.” Keukenhof besteedt veel aandacht aan het bosonderhoud op het landgoed. Zieke of aangetaste bomen worden geveld om gevaarlijke situaties te voorkomen en er worden voortdurend nieuwe bomen geplant. Op deze manier behoudt Keukenhof het bos voor de komende generaties!

Overigens is goed vertoeven in het gebied rond Kasteel Keukenhof, mede dankzij nog altijd bloeiende dahlia’s in vele prachtige kleuren!

 

 

Prachtige herfsttinten en kleurijk bloeiende dahlia’s rond kasteel Keukenhof

Cookieinstellingen