Herdenking Slag bij Rustenburg

Foto: Gemeente Alkmaar

Op 11 oktober vindt de herdenking van de Slag bij Rustenburg plaats bij het monument op de begraafplaats van de PKN kerk van Stompetoren. Burgemeester Anja Schouten legt bloemen bij het monument.

Verzetsheldenroute
Het monument is geplaatst ter nagedachtenis aan de verzetsmensen die bij de Slag van Rustenburg zijn omgekomen. Sinds 7 mei 2021 is het monument onderdeel van de Verzetsheldenroute. De route is geschikt voor fietsers en wandelaars en loopt langs gedenkwaardige gebeurtenissen. De route is een groeimodel en is tot stand gekomen door het Regionaal Archief Alkmaar en de lokale erfgoedverenigingen Historische Vereniging Alkmaar, Historische Kring Ursem, Oudheidkundige Vereniging Het Schermereiland en Recreatieschap Noord-Holland.

Slag bij Rustenburg
In de nacht van 10 op 11 oktober 1944 is een groep verzetsmensen na een wapendropping in de Wogmeer door verraad in een val gelopen. Er ontstond een hevig vuurgevecht tussen de verzetsgroep en Duitse militairen. Gerard Veldman kwam daarbij ter plekke om het leven, een tweede man viel gewond in handen van de Duitsers. De anderen wisten nog te vluchten naar een boerderij in de Schermer maar werden daar gevonden en direct neergeschoten. Boerderij “Houtlust”, gelegen aan de Zuidervaart, werd door de Duitsers in brand gestoken. Deze gebeurtenis staat bekend als “de slag bij Rustenburg”.

De namen van de omgekomen verzetshelden zijn : Dirk de Boer DZ, Piet de Boer, Johannes de Jong, Piet Koning, Floor Niele, Johannes de Reus, Siem Spierenburg, Gerard Veldman, Jacob Wagenaar, Piet Wagenaar, Jan Walter, Rein Witteveen en Frans van der Zeijden.

Programma

  • 14.00 uur           Inloop in Grand Café Stompehoeve
  • 14.30 uur           Welkom
  • 14.45 uur           Stille tocht naar het verzetsmonument
  • 14.50 uur           Overvliegende vliegtuigen van De Edambusters, Bloemlegging door burgemeester Anja Schouten,                         Signaal Taptoe
  • 15.00 uur           2 minuten stilte, Wilhelmus
  • 15.15 uur           Afsluiting en toespraak van burgemeester Anja Schouten in Grand Café Stompehoeve

Let op: Voor toegang tot Grand Café Stompehoeve is ID en QR-code verplicht.

Reacties