Irene Schouten en Jorrit Bergsma pakken in Alkmaar nationale marathontitels

Irene Schouten, voor de 6e achtereenvolgende keer Nederlands kampioene Marathon op kunstijs
Foto: Wikipedia - Arjan Smit

Bij de strijd om de Nederlandse Marathontitels op kunstijs op ijsbaan De Meent in Alkmaar heeft Irene Schouten voor de zesde keer op rij de titel opgeÃĢist. Bij de heren ging de titel naar Jorrit Bergsma.

(bronnen: ANP / Nieuws.nl)

Met de winst op de marathon heeft de uit Noord-Hollandse afkomstige Irene Schouten het nationale record op deze discipline alleen in handen gekregen. De legendarische Friezin Atje Keulen-Deelstra, die in 2013 overleed, behaalde vijf Nederlandse marathontitels op kunstijs.

Schouten zegevierde eerder in 2016, 2017, 2018, 2019 en 2020 in de strijd om de Nederlandse marathontitel op kunstijs. In 2021 ging het kampioenschap niet door. Keulen-Deelstra pakte de nationale marathontitel op kunstijs in 1975, 1976, 1977, 1978 en 1980.

Schouten was op de zware piste van De Meent, waar vele deelneemsters vroegtijdig afhaakten, een klasse apart. De 29-jarige rijdster reed zeer attent, pareerde de nodige ontsnappingspogingen, viel op de juiste momenten aan en was na 100 ronden duidelijk de beste in de eindsprint van een kopgroepje van tien schaatssters.

Arianna Pruisscher eindigde als tweede en Iris van der Stelt kwam als derde over de finish. Met nog veertig ronden te gaan, moest de wedstrijdleiding even tot neutralisatie van de race overgaan na een pijnlijke valpartij van Anne Tauber. Met een hoofdblessure ging Tauber, die tijdens de Olympische Spelen in Tokio actief was als mountainbikester, van het ijs. Schaatser Bergsma pakt 2e Nederlandse marathontitel op kunstijs

Jorrit Bergsma pakt marathontitel bij de heren
Bij de heren was het Jorrit Bergsma die voor de tweede keer de Nederlandse marathontitel op kunstijs veroverd. De Friese stayer bleek in de eindsprint na een loodzware race over 150 ronden over de sterkste benen te beschikken. Mats Stoltenborg eindigde als tweede en Niels Overvoorde kwam als derde over de finish.

Bergsma was in 2015 voor de eerste keer de beste in deze discipline. Hij toonde zaterdag op ijsbaan De Meent opnieuw aan dat hij momenteel in een uitstekende vorm verkeert. De olympisch kampioen van 2014 op de 10.000 meter werd door alle rivalen nauwlettend in de gaten gehouden, maar slaagde er in de slotfase toch in op zijn eigen manier de race naar zijn hand te zetten. Hij rekende vastberaden koploper Stoltenborg in waarna hij op kracht en techniek zegevierde.

Bart Hoolwerf mocht uit een kopgroepje van tien man niet meesprinten om de titel. De Nederlands kampioen op de massastart werd door de jury in de eindfase uit de race gehaald nadat hij was gevallen en weer opgekrabbeld. Hoolwerf dacht na een korte neutralisatie weer te kunnen aansluiten bij de leiders, maar moest tot zijn grote frustratie de wedstrijd toch verlaten. Daarna sloeg de slimme Bergsma hard toe.

Reacties

Cookieinstellingen