Opnieuw zeeschildpad aangespoeld op Nederlands strand

Dikkopschildpad, ook wel karetschildpad genoemd
Dikkopschildpad, ook wel karetschildpad genoemd
Foto: Wim Meijer Fotografie

ROTTERDAM / CASTRICUM / VLISSINGEN – Diergaarde Blijdorp heeft de afgelopen dagen meerdere dikkopschildpadden opgevangen die waren aangespoeld op de Nederlandse stranden.

Gisteren werd op het strand van Castricum al een exemplaar van de zeer zeldzame zeeschildpad aangetroffen. En vanmorgen werd op het strand van Vlissingen de grootste dikkopschildpad tot nu toe gevonden. Het dier was bedekt met een dikke laag eendenmossels van zo’n 1600 gram. Nadat die verwijderd waren, woog de schildpad 2,4 kilo. De dierentuin schat dat hij drie jaar oud is.

De dikkopschildpad, die ook wel onechte karetschildpad wordt genoemd, behoort tot de grootste zeeschildpaddensoorten ter wereld. Volwassen exemplaren kunnen wel meer dan 100 kilo wegen.

“Uiteraard wordt hij getrakteerd op een heerlijk kerstmaal. Net als zijn vijf mede-stranders”, laat Blijdorp weten.

De dierentuin draagt inmiddels zorg voor zes aangespoelde zeeschildpadden. Zij worden opgevangen in een speciale mariene quarantaine bij het Oceanium en onderzocht door een dierenarts. Het water waarin ze verblijven wordt langzaam warmer gemaakt totdat het uiteindelijk rond de 25 graden is. Als de schildpadden helemaal zijn aangesterkt, worden ze weer uitgezet in hun natuurlijke habitat.

Cookieinstellingen